Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
MS VE D VÝTAMÝNÝ
___MS L DOSTLAR PAYLAIM PLATFORMU
29 Mart 2024 - 15:48:17 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: Güncel Ms Bilgilerine Doktorlarýmýzdan bölümünden ulaþabilirsiniz...
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: MS VE D VÝTAMÝNÝ  (Okunma Says 12414 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
oslem
Yönetici
*****

Teþekkür Sayýsý 6
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 3192


« : 05 Mays 2015 - 18:01:21 »

  MS’in görülme sýklýðýnýn en düþük olduðu beþ ülkenin Zambiya, Zimbabwe, Endonezya, Kamerun ve Malawi, en yüksek olduðu beþ ülkenin ise Kanada, San Marino, Danimarka, Ýsveç ve Macaristan olduðunu biliyor muydunuz? Bir þey dikkatinizi çekti mi? Az sayýda istisnayla, ekvatordan ne kadar uzak yaþarsanýz, MS’in o kadar yaygýn olduðunu göreceksiniz. Fakat neden?

Bilim insanlarý bunun güneþ ýþýðýyla veya, daha spesifik olarak, güneþe maruz kalmak yoluyla ürettiðiniz D vitaminiyle ilgili olabileceðini düþünüyor.

Güneþ Iþýðý Vitamini
Herkes, ister tatilde ister evde olsun, bir miktar güneþ ýþýðýný sever. Yeterli D vitamin düzeyinin korunmasý uzun süre saðlýklý bir yaþam tarzýnýn bir parçasý olarak görülmüþtür. D vitamini eksikliði raþitizm, kalp hastalýðý, kanser, depresyon ve þimdi de MS gibi birçok hastalýkla iliþkilendirilmiþtir. Elbette yýlda bir kere plaja koþmak MS riskinizi etkilemeyecektir; fakat araþtýrmalar erken çocukluk çaðýnda D vitamini eksikliði ile bu hastalýðýn ortaya çýkma riski arasýnda olasý bir baðlantý olduðunu göstermektedir. Araþtýrmalar, kemik geliþiminde önemli bir rol oynayan D vitamininin baðýþýklýk ve nöromüsküler (kas ve sinir) sistemleri için de önemli olduðunu göstermektedir.

Peki, D vitamininin MS kontrolünde bir rolü olabilir mi? Düþük D vitamini düzeyleri MS’li bireylerde daha yüksek atak sayýsý ve özürlülükte artýþ ile iliþkilendirilmektedir. Bu çalýþmalar güneþ ýþýðýnýn önemli hastalýklarla mücadeleye yardýmcý olmada oynayabileceði rolü incelemektedir. Fakat D vitamininin gerçek etkilerini deðerlendirmek çok zordur; çünkü insanlarýn maruz kaldýðý güneþ ýþýðý miktarýna katý düzenlemeler getirilememektedir.

Caddenin Güneþli Tarafýnda Yürüyün
Saðlýklý, dengeli bir diyet uygulamak her zaman birçok nedenle iyi olsa da, güneþ ýþýðý vücudun temel D vitamini kaynaðýdýr. Beslenme uzmanlarýnýn çok kaygý duyduðu bir konu güneþ ýþýnlarýna fazla maruz kalmamýzýn güneþ kremi kullanýmý konusunda fazla tedbirli olmamýza yol açarak vücudun ihtiyaç duyduðu D vitaminini üretmesini önlemesidir. Artýk daha fazla kiþi kapalý mekanlarda daha fazla zaman geçiriyor ve obezitedeki artýþ toplumun daha hareketsiz ve daha az aktif hale geldiðini gösteriyor.

Ancak, unutmayýn ki, güneþ ýþýðý dozunuzu almanýz önemli olsa da, güneþ konusunda bilgi sahibi olmanýz ve güneþ yanýðýna karþý çok dikkatli olmalýsýnýz. MS’te birçok þey D vitamininin potansiyel faydalarýna iþaret etse de, kesin sonuçlara varmak için daha fazla araþtýrma yapýlmasý gerekmektedir.

Bilim insanlarý bu araþtýrmalar üzerinde yoðun olarak çalýþýrken, güneþin ve beraberinde getirdiði iyi hislerin tadýný (güvenli þekilde) çýkarýn. Hiç belli olmaz, belki de o güneþ kaçamaðý sizin ve MS’iniz için kýþ bunalýmýnýn üstesinden gelmekten daha fazlasýný yapýyor olabilir.
Logged
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


07 Eyll 2021 - 08:57:36