Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Sigara içmek gerçekten MS’i etkileyebilir mi?
___MS L DOSTLAR PAYLAIM PLATFORMU
29 Mart 2024 - 11:27:32 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: Güncel Ms Bilgilerine Doktorlarýmýzdan bölümünden ulaþabilirsiniz...
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: Sigara içmek gerçekten MS’i etkileyebilir mi?  (Okunma Says 12120 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
oslem
Yönetici
*****

Teþekkür Sayýsý 6
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 3192


« : 17 Austos 2016 - 18:28:06 »

    Sigaranýn saðlýðýnýza zararlý olduðunu söylememize gerek yok. Zaten her sigara paketinin üzerinde yeterince korkutucu uyarýlar var! Ancak sigara kullanýmýyla ilgili bilmediðiniz þey sigara içmenin multipl sklerozlu hastalar için ekstra risk teþkil ediyor olmasýdýr. Sigara kullanýcýsý bir MS’li iseniz bu, duymak isteyeceðiniz son þey olabilir ancak bu gerçeði bilmeniz sigarayý býrakma kararýnýz açýsýndan son derece yüksek bir önem teþkil etmektedir. Aþaðýda MS ve sigara kullanýmýna iliþkin bazý veriler sunulmuþtur:

   Yeni baþlayanlar için, sigara kullanýmýnýn ilk etapta MS riskini artýrdýðýna iliþkin kanýtlar mevcuttur.  Sigara dumanýna maruz kalmak MS için çevresel bir risk faktörü gibi görünmekte olup; sigara içenlerde, sigara içmeyenlere kýyasla taný konma olasýlýðý %50 daha fazladýr. Ayrýca, ne kadar fazla sigara içerseniz, risk de o kadar yüksek olacaktýr. Bir çalýþmada, günlük sigara sayýsý ve sigara kullanma süresi ne kadar uzunsa, riskin o kadar arttýðý tespit edilmiþtir.

   Sigara kullanýmýnýn diðer risk faktörlerine katkýda bulunuyor olmasý daha olasýdýr. Örneðin düþük D vitamini düzeylerinin MS geliþmesi riskinde artýþa neden olduðundan þüphelenilmektedir. Ayný zamanda sigara kullanýmýnýn da D vitamini emilimini azalttýðýný biliyoruz, bu durumda bu iki faktör baðlantýlý olabilir.

   Sigara içiyorsanýz, bir zaman makinesi çok iþinize yarayabilirdi. Kim zamanda geri gitmek ve o ilk dumaný hiç çekmemiþ olmak istemez ki! Ancak hepimizin gerçekten yapabileceði yegane þey, deðiþtirebileceðimiz þeylere odaklanmaktýr. Örneðin size MS tanýsý konmuþsa, sigara içmenin sebep olduðu riskleri bilmek gibi..

   Diðer bazý araþtýrmalara göre ne yazýk ki sigara alýþkanlýðýnýn MS seyrini etkilediðine iliþkin oldukça ikna edici kanýtlar mevcuttur. 2005 yýlýnda yapýlan bir çalýþma sigara kullanýmýnýn, yineleyici-iyileþen MS seyrini örneðin ikincil ilerleyici MS seyrine dönüþtürme açýsýndan risk faktörü olduðunu düþündürmektedir. Araþtýrýcýlar, ikincil ilerleyici MS geliþimi riskinin, sigara içmeyen yineleyici-iyileþen MS’lilere kýyasla, sigara içenlerde üç kattan fazla görüldüðünü tespit etmiþlerdir. Kýsa süre önce, araþtýrýcýlar MS’li kiþilerin MR taramasý görüntülerinde sigara kullanýmý ile beyin dokusu hasarý arasýnda baðlantýlar bulmuþlardýr. Sigara kullanmayanlara kýyasla sigara içenlerde yapýlan ölçümlere göre fiziksel engellilik de daha fazladýr.

   Ancak bir çalýþmada sigara içmeyenlere kýyasla sigara içenlerde engelliliðin daha hýzlý ilerlediði tespit edilirken, bazý ölçütlerde sigara içenlerle içmeyenler arasýnda farklýlýk bulunmamýþtýr. Bir baþka deyiþle, sigarayý þimdi býrakmanýz bile MS hastalýðýnýzýn ilerleyiþini geciktirmeye yardýmcý olabilir.

   Kýrk yýlda bir tek kadeh þarabýn yanýna bir sigara içen birisi de olsanýz, günde bir paket de içiyor olsanýz, saðlýklý deðiþiklikler yapmak için hiçbir zaman çok geç deðildir. Eðer sigara alýþkanlýðýnýzý bir daha baþlamamak üzere terk etmek için doðru zaman olduðu kanýsýndaysanýz doktorunuzla konuþun. Çalýþmalarda hem danýþmanlýk desteði, hem de ilaç tedavisi gören kiþilerde sigara býrakmada en yüksek baþarý oranýnýn elde edildiði gösterilmiþtir.  Elbette tek denemede baþaramayabilirsiniz, ama sonuçta siz de bir insansýnýz!


                                                                                                                                                                   yolarkadasimsin.com
Logged
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


11 Eyll 2021 - 07:08:07