Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
ms
30 Nisan 2024 - 12:30:02 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: Oyun Bölümümüze ilave edilen yeni oyunlarý oynayýp skorlarýnýzý kaydederek birbirlerinizle tatlý bir rekabet içine girebilirsiniz
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: ms  (Okunma Says 4029 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
alicapan
Üye
*

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Mesaj Says: 26


« : 06 Eyll 2012 - 16:14:21 »

Toplumumuzda MS hastasý sanýldýðýndan çok daha fazladýr. Maalesef MS hastalýðý tehlikeli ve ölümcül bir hastalýk olarak bilinir.
Genelde MS hastalarý, kendilerini yaþamýn tüm aktivitelerinden kýsýtlar ve içe dönük yaþamaya mahkum ederler.
MS hastalýðý, tabi ki basit bir hastalýk deðildir. Fakat iyi bir tedavi ve tetikleyici unsurlara dikkat edilirse, yaþam kalitesini fazla etkilemez. MS hastalýðý genelde 20-40 yaþ arasýný yani gençleri tutar. Bu yaþ çalýþmanýn en verimli olduðu yaþtýr.kadýnlarda biraz daha sýktýr. Merkezi sinir sistemini ve göz sinirini tutar. Etkilenen organ beyin ve gözdür. Tuttuðu yere göre belirti deðiþir.
Bu belirtilerden çok kýsa olarak bahsedersem. Bunlar;
1.   Görmede bozukluk ve kayýp,
2.   Ellerde veya kollarda güç kaybý, his kaybý, iðneleme … vs.
3.   Çift görme, yürümede bozukluk, konuþmada bozukluk,
4.   Depresyon, aþýrý sinir gibi psikiyatrik belirtiler,
5.   Mesane ve baðýrsak fonksiyon bozukluklarý. Yani idrar ve dýþkýlamada bozukluklar olur.
Yukarýdakiler belli baþlý belirtilerdir. MS hastalýðý herkeste ayný þiddetle olmaz. Zaten hastalýðýn prognozu yani geliþimi de farklýdýr. Bazý türleri çok aðýr seyreden ve ilk atakta hasar býrakýr. Fakat genelde ataklar iyi tedaviile kontrol altýna alýnýr ve tedaviye giren hastanýn atak sýklýðý ve þiddeti azalýr.
Yine bazen MS hastalýðý, hiçbir belirti vermez. Tesadüfen baþka bir hastalýk için tetkik yapýlýrken ortaya çýkar.
Ben bugün; hastalýk hakkýnda çok fazla bilgi vermeden MS hastalarýnýn ne yapmasý gerektiðinden söz etmek istiyorum.
Daha önceden hiçbir þikayeti olmayan hastanýn, görme bozukluðu veya kaybý oluyor ya da bir tarafý tutmuyor.doktora giderek yapýlan tetkikler sonucu MS tanýsý konuyor. Tabii ki bu durum hastayý ve yakýnlarýný psikolojik yönden çok kötü etkiler. Önceleri bu tanýya inanýlmaz baþka doktor arayýþlarýna geçilir. Hastalýkla ilgili yazýlar okunur ve ilk etapta hasta adeta tüm hayata kendisini kapar ve bu hastalýkla ilgilenir. Hastalýkla ilgili okuduðu bilgilerin en kötü sonuçlarýný kendinde bulacakmýþ gibi düþüncelere kapýlýr. Hatta bazen doktor doktor gezme ve hastalýðý kabullenmeme tedaviyi aksatýr. Benim kiþisel önerilerim þunlardýr.
1.   MS hastalýðý genelde tedaviye olumlu sonuç verir. Hastanýn doktoruna güvenmesi, yakýn takip ve iyi bir tedavi hastalýðýn olumsuz etkilerini yok eder.
2.   Bu hastalýk 20-40 yaþ arasýný etkiler. Yani genç, eriþkin hastalýðýdýr. Ýleri yaþta atak görülme olasýlýðý çok düþer. Bu süre içinde hastanýn tüm yaþantýsýna dikkat etmesi doktoru ile iletiþimini koparmamasý gerekmektedir.
3.   Aþýrý yorgunluk, aþýrý stres, vs.. bu hastalýðý tetikler.
4.   Hastanýn mümkün olduðunca özellikle kýþ aylarýnda aðrý enfeksiyon almamaya dikkat etmesi gerekmektedir. Peki ne yapmasý gerekir. Kýþa giriþte grip aþýsý olunmalý ve kýþ aylarýnda üþütmemeye, yaz aylarýnda aþýrý güneþe çýkmamaya, terli terli Sýcak ortamdan soðuk olan klimalý ortama geçmemeye … vs dikkat etmek gerekir.
5.   MS hastalýðý kesinlikle çalýþmaya engel bir hastalýk deðildir. Bu hastalýk çok ender olarak tedaviye raðmen kiþiyi sakat býrakýr ve yataða baðlar. Büyük oranda tedaviye iyi sonuç alýnýr.
Yukarýda bahsettiðim gibi, MS hastalarý aslýnda hepimizin uymasý gereken kurallara uymalýdýrlar. Özetle, vücut direncini düþürecek her türlü olaydan kaçýnmalýdýrlar.
Düzgün bir hayat ve iyi bir tedavi ile MS hastalarý, gönül rahatlýðý ile iþlerinde çalýþmalý, günlük aktivitelerinden geri kalmamalýdýrlar.
Doç.Dr.SerdarDað
Nörolog
Logged
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


24 Nisan 2023 - 10:33:01