Selamlar arkadaþlar...
Ms ve Askerlik baþlýðýnda da belirttiðim üzere sivilde konulan ms teþhisimin askeri hastanede yeniden konulmasý için giriþtiðim macera sürmekte. Bu macera içerisinde bana daha önce gerek görülmediði için yapýlmayan vep-baep ve septen oluþan üçlü uyarýlmýþ potansiyeller testi yapýldý. Yurt dýþýnda da sadece ms teþhisi koymakta zorlanýlan ve mr'ý net olmayan hastalara üçü bir arada yapýlýyormuþ. Hoþ askeriye benim mr'ýmý henüz çekmedi ama yine de iþlerini pek þansa býrakmayý sevmiyorlar ki üç testi de istediler.
Üçte üç anormallik ile üzerime düþeni yaptým...
Ancak bu testlerin anormalliklerinin düzeyini yaptýðým tüm araþtýrmalara raðmen bulamadým. Kýsaca sinir iletimindeki gecikmeyi gösteren bu testlerin normal sýnýrlarý nedir, ms'lilerde ne kadarlýk gecikme olur, ne kadarlýk gecikme miyelin tahribatýnýn ciddi olduðunu gösterir vs.
Bu anlamda eðer sizlere de bu testler yapýlmýþsa, testin yapýldýðý anki sorunlarýnýz ve klinik bulgularýnýz ile birlikte verirseniz bir kýyas imkaný ve bu test konusunda bilgimizi arttýrma þansý yakalamýþ oluruz.
Benim þu anki tek þikayetim sizlerin de diðer baþlýklardan bildiðiniz üzere sað bacaðým... Onun dýþýnda gözlerimde herhangi bir sorun (optik nörit vs) geçirmedim. Sol kulaðýmla ilgili de kaygýlarým vardý ama hiç bir hekime söylemek aklýma gelmemiþti, sadece sol kulaðýmla telefonda konuþamadýðýmý fark etmiþtim. Sað kulaðýmla daha rahat ediyordum, ancak telefonla konuþma haricinde beni etkilememiþti. Sivilde sað bacaðýmda son durum silik parazi olarak nitelendirilmiþti. Askeriyedeki muayenede ise 4/5 kas güçsüzlüðü olarak nitelendirildi.
sep - tebiyal kortikal yanýt latansý saðda uzundur - 45.60 msn (Bu sað bacaðý iþaret ediyor. Ama ne kadarlýk bir uzunluk)
vep - p100 kortikal yanýt latansý saðda uzundur (sol 102.50 msn - sað 113.50 msn)
baep - solda birinci dalga latansý uzundur (periferik pataloji yönünden kbb konsültasyonu önerilir) (Sanýrým bu diyor ki, duymama sorunu kulaktan kaynaklý)