Uzmanlar uyguladýklarý yöntemle MS tedavisinde yüzde 70 baþarý saðladýklarýný açýkladý.
Sapanca'da düzenlenen 1. Kök Hücre Araþtýrmalarý Kongresi'ne katýlan Prof Dr. Burt, MS hastalarýný sevindirecek olan yeni yöntemi açýkladý
Dünyada ilk kez Multiple Skleroz (MS) gibi otoimmun hastalýklarýn kemik iliði kaynaklý kök hücrelerle tedavi edilebileceðini kanýtlayan Chicago Northwestern Üniversitesinden Prof. Dr. Richard Burt, felçli durumdaki 200'den fazla MS hastasýnýn kök hücre yöntemiyle tedavi edildiðini belirterek, ''Hastalar, tedaviden sonra, hiçbir ilaca ya da desteðe gereksinim duymuyor, saðlýklý bir insan gibi yaþýyor'' dedi.
Sapanca'da düzenlenen 1. Kök Hücre Araþtýrmalarý Kongresi'ne katýlan Prof Dr. Burt, MS'in kök hücre uygulamasýyla tedavisindeki son çalýþmalarý hakkýnda bilgi verdi. Burt,MS'in, otoimmun hastalýk olarak adlandýrýldýðýný, hastanýn kendi baðýþýklýk sistemine ait hücrelerin, bilinmeyen bir nedenle kiþinin kendi hücrelerine saldýrdýðýný söyledi.
Prof. Dr. Burt, kök hücre uygulamasý konusunda 10 yýldýr çalýþtýðýný, hastalýðý kök hücreleriyle tedavi edilebilmek için önce hayvanlarda daha sonra da birçok hastada bunu denediðini ifade ederek, þöyle konuþtu:
''Bugüne kadar felçli durumdaki 200'den fazla MS hastasý, kök hücre yöntemiyle tedavi edildi. Hastalar, tedaviden sonra, hiçbir ilaca ya da desteðe gereksinim duymuyor, saðlýklý bir insan gibi yaþýyor. Tedavide yüzde 60-70 gibi bir baþarý saðladýk. Yaptýðýmýz iþ, bilgisayarý resetlemek gibi bir þey. Önce hastanýn kemik iliðinden kök hücre alýnýyor, sonra baðýþýklýk sistemi tamamen yok ediliyor. Ardýndan da alýnan kök hücre yeniden hastaya enjekte ediliyor. Böylece hastanýn baðýþýklýk sistemi yeniden oluþturuluyor. Hasta, 20 gün hastanede kalýyor, sonra tamamen özgür oluyor. Tedavinin önümüzdeki süreçte çok daha etkili olacaðýna inanýyorum. Dünyanýn dört bir tarafýndan gelen hasta var. Onlarýn iyiye gittiðini görmek, umut verici. Ýlaç ve kortizon kullanmak zorunda kalan birçok hastam iyileþti. Amerika, Paris ve Brezilya'da çalýþmalarýmýz devam ediyor.''
''TEDAVÝDE MORAL ÇOK ÖNEMLÝ, HER ÞEY HASTAYA BAÐLI''
Prof. Dr. Burt, tedavinin, araþtýrmalar karþýlýðýnda yapýldýðýný vurgulayarak, ''Tedavi, þimdilik ücretsiz, yani gönüllü olmak yeterli, tabii tedaviye uygun hasta tipine uymak þartýyla. Bu þartlar nedir? MS hastasý, sürekli atak geçiriyorsa, sinir sistemi çökmüþ ve tekerlekli sandalyeye mahkum kaldýysa kök hücre tedavisini uyguluyoruz'' dedi.
MS'te çeþitli ilaçlar ve tedaviler uygulandýðýný, ancak bu yöntemlerin sadece hastalýðýn belirtilerini azalttýðýný, ama eskiye doðru çeviremediðini dile getiren Burt, ayrýca bu ilaçlarýn ömür boyu alýnmasý gerektiðini söyledi.
Porf. Dr. Burt, ilaçlarýn alýnmasýnýn engellilik halini yavaþlatsa da ortadan kaldýrmadýðýný, kök hücre tedavisinin ise hastalýðý yok ettiðini, yani hastayý iyileþtirdiðini vurgulayarak, þunlarý kaydetti:
''Bazý hastalarýmýzda tedavi uygulanmasýnýn üzerinden 6-7 yýllýk bir süre geçti, herhangi bir lezyon oluþumu yok. MR'larýna bakýldýðýnda temiz olduðunu görüyoruz. Hastalarýn yüzde 30'unda hastalýðýn tekrarý gözlemlenirken, yüzde 70'nde görülmüyor. MS'te kime yardým edebileceðimizi biliyoruz. MS hastalarýnýn yüzde 90'ý hafif nöbetleri olan hastalardýr. Yüzde 10'u ise ilerleyici olan hastalardýr. Bu yüzde 90 içerisine giren grupta kök hücre uygulamasý yapmýyoruz. Çünkü onlar, nöbetlere raðmen normal yaþantýlarýný sürdürüyorlar. Bu grup içerisinde belirli bir hasta ise daha sonra ilerleyici aþamaya geçiyor, hastalýðý kötüleþiyor. Ýþte biz o aþamada kök hücre tedavisi yapýyoruz.''
Por. Dr. Burt, MS'te erken taný ve tedavinin önemli bir faktör olduðunu belirterek, moralin de çok büyük önem taþýdýðýný, her þeyin hastaya baðlý olduðunu söyledi.
TEKERLEKLÝ SANDALYEDEN SONRA TEKRAR YÜRÜYEN, BASKETBOL OYNAYAN HASTALAR VAR''
MS hastalarýnýn geleceklerini bilememenin verdiði stresle büyük bir depresyon içinde olduklarýný vurgulayan Burt, ''Baþka bir hastam, 20'li yaþlarda MS'e yakalanmýþ, 3 yýlýk bir tedavi gördükten sonra 23 yaþýnda tamamen eski haline döndü. Bir baþka hasta, çok zor adým atarken koþmaya baþladý. Tedaviye genç yaþta baþlanmasý, yani 35 yaþ ve altý daha iyi. Amerika'da 10 bin kiþiden birinde MS görülüyor. Kadýn erkek arasýnda eþit görülen bir hastalýk ve genetik deðil'' diye konuþtu.
Standart tedaviyle, kendi uyguladýklarý kök hücre naklini karþýlaþtýrmalý olarak incelediklerini belirten Burt, kök hücre tedavisinden sonra hastanýn kötüleþmeyeceðini bilmesinin, stresi ve depresyonu otomatik olarak yok ettiðini kaydetti.
Prof Dr. Burt, tedavinin doðru hastaya uygulandýðý zaman çok anlamlý derecede yaþam kalitesini arttýrdýðýna dikkati çekerek, kök hücre konusunda araþtýrmalarýn devam ettiðini, yakýn zamanda daha da iyi sonuçlar elde edilebileceðini ifade etti.
''MS HASTALARININ ÜÇTE ÝKÝSÝ 20-40 YAÞ ARASINDA''
Prof. Dr. Burt, MS'e yakalanma riskinin yaþlandýkça azaldýðýný belirterek, ''Hastalarýn üçte ikisi 20-40 yaþ arasýnda iken üçte biri 40 yaþ üstü ya da 20 yaþ altýndadýr. 55 yaþýn üzerinde risk belirgin olarak azalmaktadýr''dedi.
MS'in kiþiden kiþiye deðiþken belirti ve bulgularla baþladýðýna dikkati çeken Burt, belirtilerin hastalýðýn baþlangýç döneminde kendiliðinden düzelebilmesinin hastalarýn hekime baþvurmasý ve taný almasýný geciktirebildiðini söyledi.
Por Dr. Burt, hastalarda gövde, yüz, kol ve bacaklarda uyuþukluk, karýncalanma, güçsüzlük, baþ dönmesi, dengesizlik, beceriksizlik, idrar kaçýrma ya da idrar yapamama, bellek sorunlarý, cinsel iþlev, konuþma, görme ve uyku bozukluklarý gibi durumlarýn gözlendiðini belirterek, ''MS'de, yorgunluk, halsizlik, uyuþmalar, elektriklenmeler gibi belirtiler gün içerisinde aralýklarla olabileceði gibi günlerce, haftalarca da sürebilmektedir. Belirti ve bulgularýn 24 saatten uzun sürdüðü dönemler 'atak dönemi' olarak tanýmlanýr. Hastalýðýn her kiþide farklý þekillerde ortaya çýkmasý, seyrinin ya da tedaviye yanýtlarýn kiþiden kiþiye farklýlýklar göstermesi MS'in çok farklý yüzünün olmasýndandýr. MS'in tanýsýnda hastada ortaya çýkan belirtileri çok iyi tespit etmek gerekir bu nedenle beyin ve omuriliðin MR görüntülemeyle deðerlendirilmesi oldukça önemlidir. Kimi olgularda kesin taný için beyin omurilik sývýsýnýn incelenmesi, kan testleri ve elektrofizyolojik çalýþmalar gerekebilir'' diye konuþtu.
Türkiye'de de kök hücre tedavi protokolünün uygulanabilirliði konusunda iþ birliði yapacaklarýný belirten Burt, ''Belki bir yýl boyunca genç Türk doktorlar gelip, bizimle kalabilir ve hastalarý deðerlendirebilir. Örneðin Singapurlu bir hekim bir yýl bizimle çalýþtý ardýndan ülkesine dönerek, benzer çalýþmalar yaptý'' dedi.
Ýnternet Haber
http://www.internethaber.com/ms-hastalarini-sevindirecek-haber-376296h.htm