Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
ÝNTERFERONLAR
01 Kasm 2024 - 04:04:49 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: Güncel Ms Bilgilerine Doktorlarýmýzdan bölümünden ulaþabilirsiniz...
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: ÝNTERFERONLAR  (Okunma Says 3275 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
bonnyn
Üye
*

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 32



« : 30 Eyll 2007 - 01:07:25 »

ÝNTERFERONLAR

Ýnterferonlar aþaðýdaki özellikleri taþýyan MS hastalarý için uygundur.

-Atak ve düzelmelerle seyreden kesin MS tanýsý almýþ hastalar.

-Son iki yýl içinde günlük yaþamý etkileyecek ve tedavi gerektirecek derecede ve bir tanesi son bir yýl içinde ortaya çýkmýþ en az iki atak geçiren hastalar. Bazý araþtýrmacýlar tarafýndan hastalýðýn ilerlemesini yavaþlatmak için olabildiðince erken baþlanmasý gerektiði ve ilk ataktan sonra baþlanmasý uygun olacaðý bildirilmekle birlikte hastalýðýn seyri konusunda net bir bilgi edinilmeden yani en az iki atak geçirmeden bu ilaçlarýn baþlanmamasý genel kabul gören bir düþüncedir.

-Yürüyebilen, günlük iþlerini kendi baþýna sürdürebilen yani aðýr sakatlýðý olmayan hastalar.

-18-50 yaþ arasýnda olan hastalar.

Ýlaç aþaðýdaki özelliði taþýyan hastalar için uygun deðildir.

-Hastalýðý primer progressif tipte olanlar

-Aðýr sakatlýðý olanlar

-Aðýr karaciðer veya kan hastalýðý olanlar

-Aðýr depresyon veya psikotik reaksiyon tanýsý almýþ olanlar

-Gebe veya gebelik düþünen kadýnlar

-Emziren kadýnlar

-Kontrol altýna alýnamamýþ epilepsisi olanlar

Bu ilaçlarý kullanýrken hiç unutulmamasý gereken konu, bu ilaçlarýn hastalýðý kesin olarak tedavi eden veya mevcut þikayetleri düzeltecek bir tedavi yöntemi olmadýðý ve ilaç kullanýrken bazý yan etkilerin ortaya çýkabileceðidir. Bu ilaçlar kullanýlýrken tekrar bir atak geçirilebileceði ve mevcut þikayetlerin devam edeceði hasta tarafýndan bilinmelidir. Bu ilaçlarýn en önemli etkisi ataklarýn sayý ve þiddetini azaltma yönündedir.

Ýnterferonlarýn en sýk karþýlaþýlan yan etkileri:

-Grip benzeri rahatsýzlýklar: Hastalarýn bir çoðunda görülen ve genellikle tedavinin ilk 3 ayý içinde giderek azalan ve kaybolan ateþ, titreme, baþ ve adale aðrýsý ve yorgunluk ile seyreden grip benzeri semptomlar en sýk rastlanan yan etkilerdendir. Bu semptomlarýn aðýrlýk derecesi hastadan hastaya deðiþmekte olup bazýsýnda hafif ve ilaç alýmýyla düzelirken bazýsýnda yatmayý gerektirecek kadar aðýr olabilmektedir. Bu semptomlarý hafifletmek için ilaç alýþma dönemi olarak ilk 4-5 dozu yarým dozda yapmak, semptomlarýn akþam istirahat dönemine gelmesi için ilacý akþam yatmadan önce yapmak ve ilaç öncesi paresetemol veya ibuprofen içeren ilaçlardan bir doz almak gibi önlemler ilk aylarda görülen bu yan etkileri azaltmaktadýr.

-Enjeksiyon yerinde enflamasyon ve deri nekrozu: Sýk karþýlaþýlan diðer bir yan etkide cilt reaksiyonlarýdýr. Tedavinin baþlangýç aþamasýnda çoðu hastada enjeksiyon yerinde aðrý, kýzarýklýk, zaman zaman sertleþme görülmektedir. Orta ve þiddetli derecedeki olan bu reaksiyonlarda Ýboprofen tablet veya %1’lik hidrokortizon içeren pomatlarýn olay bölgesine sürülmesiyle belirgin bir iyileþme saðlanabilmektedir. Yaklaþýk %5 olguda da deri nekrozu görülebilmektedir. Deri nekrozu geliþmesinde risk faktörü olarak hatalý enjeksiyon yapma, steril olmayan iðneler kullanma, ilacýn fazla soðuk olmasý ve ayný yere tekrarlayan enjeksiyon yapmak ve enjeksiyon yerinin güneþ ýþýðýna maruz kalmasýdýr. Cilt nekrozu geliþmemesi için yukarýda bildirilen risk faktörlerine dikkat etmelisiniz ve eðer cilt nekrozu geliþir ise mutlaka doktorunuza müracaat etmelisiniz.

-Ýlaç uygulamasý sýrasýnda görülebilen diðer yan etkiler þunlardýr: korku, konsantrasyon bozukluðu, intihar düþünceleri, aðýr depresyon reaksiyonu, menstruasyon düzensizlikleri, kas sertleþmesi (Spastisite), kan testlerinde bozukluktur.

Ýlaç tedavisine baþladýðýnýzda ilk 3 ay ayda bir mutlaka doktorunuza kontrole gelip ortaya çýkan yan etkileri anlatmalýsýnýz. Ayrýca bu dönem içinde doktorunuz tarafýndan ayda bir gerektiðinde daha sýk kan testleri yapýlacaðýndan kontrollere aç karnýna gelmeniz gerekmektedir.

Doç. Dr. Þeref DEMÝRKAYA'nýn yazýsý
Logged

bonnyn
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


01 Austos 2024 - 20:26:54