Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
MS Hastalarý baðýþýklýk sisteminizi güçlendirmeyin
04 Mays 2024 - 08:19:06 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: Oyun Bölümümüze ilave edilen yeni oyunlarý oynayýp skorlarýnýzý kaydederek birbirlerinizle tatlý bir rekabet içine girebilirsiniz
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: MS Hastalarý baðýþýklýk sisteminizi güçlendirmeyin  (Okunma Says 11608 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
mergul
Üye
*

Teþekkür Sayýsý 2
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 38



« : 17 Nisan 2007 - 09:14:47 »

Her derde deva olarak sunulan, içeriðinin doðal olduðu ileri sürülen maddelerin kullanýlmasýnýn sakýncalý olduðunu söyleyen Prof. Dr. Siva, hastalarý uyarýyor: MS, baðýþýklýk sisteminin yetmezliði deðil, hatta tam tersi fazla çalýþmasýdýr. Bu yüzden baðýþýklýk sisteminin güçlenmesi MS'e kötü gelir..

Cerrahpaþa Týp Fakültesi Nöroloji Bilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Siva; Multipl Skleroz yani MS hastalýðýnýn tedavisinin geleceðiyle ilgili sorularý yanýtladý:

* MS'in tedavisi için yakýn gelecekte ne gibi yenilikler var?
Hastalýðýn seyrini yavaþlatmaya, ataklarýný kýsýtlamaya yönelik yeni ilaç çalýþmalarý sürüyor. Bunlar, elimizdeki mevcut ilaçlara göre daha da iyi sonuçlar verecek gibi görünüyor. Þu an elimizdeki, yaygýn olarak kullandýðýmýz ilaçlar iðne tedavileri. Etkinliði kanýtlanmýþ ve güvenle kullandýðýmýz tedaviler. Ancak bunlarýn yerine ya da ek olarak aðýzdan hap þeklinde alýnan ilaçlar geliyor. 2009-2010 itibariyle elimizde iki yeni etkili ve kolay kullanýmlý hap þeklinde ilaç olacak.

* Bu haplar MS'i kesin olarak tedavi edebilecek mi?
Bu ilaçlar, atak sýklýðýný ve hastalýðýn ilerlemesini azaltacak. Elimizdekilerden daha etkili görünüyor. Bu yeni ilaçlarýn, önümüzdeki dönemde sonuçlarýný tam bilemiyoruz çünkü erken. MS yaþam boyu süren bir hastalýk sonuçta. Bu ilaçlar, ne kadar kalýcý bir iyilik saðlýyor ya da hastalýðý ne kadar durduruyor bilmiyoruz. Ama kullanýmý kolay ve elimizdekilere göre daha etkin. Son yýllarda en aktif çalýþmalar, beyin dokusunu korumaya, hatta hasar görmüþ beyin dokusunun yeniden yapýlanmasýný saðlamaya doðru yöneldi. 'Nöroprotektif' yani 'sinir dokusunu koruyucu' tedaviler diyoruz biz bunlara. Þu anda bu konuda yoðun çalýþmalar var. Yakýn zamana kadar yeni bir tedavi olanaðý gündemde deðildi o yüzden bunlar yenilik sayýlýr. Ama bunlar da henüz tartýþýlýyor.

* Her MS hastasýna standart bir tedavi mi uyguluyorsunuz?
MS tanýsý kondu diye her hastaya ilaç tedavisine baþlamýyoruz. 'Klinik izole sendromu' denilen, sadece ilk atakla gelen, fakat yýllarca baþka hiçbir problemle karþýlaþmayan MS'lilere ilaç tedavisini uygulamýyoruz. Hastalýðýn kriterlerine, MR görüntülerine, laboratuvar bulgularýna ve hastanýn þikayetlerine göre uygulanacak ilacýn hangisi olacaðýna karar veriyoruz. Bu kriterler þöyle:

* MS'in formu (hafif, ilerleyen vs).

* Nasýl seyrettiði.

* Ne sýklýkla atak geçirdiði.

* Ataklarýn kalýcý izler býrakýp býrakmadýðý.

* Ataklarýn þiddeti ya da yoðunluðu.

* Hastanýn genlerine göre ilaç seçmek mümkün mü?
MS tedavilerinde bize ýþýk tutacak birtakým yeni teknolojiler geliþiyor. 'Mikrodemet' (macro erey) teknolojileri ile gen ekspresyonlarýna bakýlýyor ve bu yolla hastalýðýn nasýl seyredeceði, hangi ilaca daha iyi cevap verebileceði ya da ilacýn ne kadar etkili olabileceði konusunda birtakým ön görüþlere sahip olacaðýz. Hangi ilacýn MS'e iyi geleceði ve hangi dozda kullanabileceði gibi birtakým özellikleri bilme imkanýna kavuþacaðýz. Þu anda sýnýrlý ve pahalý bir teknoloji. Kan yoluyla yapýlan bir teknik ve gerçekten çok ciddi bir adým. Bu teknolojilerin günlük yaþama girmesi ve daha kesin sonuçlar vermesi için de birkaç yýla ihtiyacýmýz var. Ama çok yakýn gelecekte yani 3-5 yýla kadar, bugünkü MS tedavilerinden bir adým daha ileri gitmiþ olacaðýz. On yýl önce MS tedavilerinden yeni yeni konuþurken, þimdi çok daha hýzlý ilerlediðimizi söyleyebiliriz.

HER DUYDUÐUNUZA KANMAYIN!

* Baðýþýklýk sistemi için ekinezya ya da selenyum gibi takviyeler öneriyor musunuz?
MS, baðýþýklýk sisteminin yetmezliði deðildir. Tam aksine, MS'li kiþilerin baðýþýklýk sistemi fazlasýyla iyi ama yanlýþ yere çalýþýr; kendine yönelir. Ortalýkta, baðýþýklýk sistemini güçlendirici olduðu iddia edilen bazý maddeler var; basurdan baþ aðrýsýna kadar iyi geldiði öne sürülen, baðýþýklýk sistemini güçlendirdiði söylenen ekinezya gibi... Vitaminlerden bahsetmiyorum, tabii ki vitamin veriyoruz. Ama ticari amaçlý, her derde deva olarak sunulan, içeriðinin doðal olduðu ileri sürülen maddelerin kullanýlmasý sakýncalýdýr. Çünkü baðýþýklýk sisteminin güçlenmesi MS'e kötü gelir.

* MS, baþka hastalýklarý da beraberinde getiriyor mu?
Bazý hastalýklar MS'li kiþilerde daha çok görülüyor. Biz buna 'hastalýk birlikteliði' diyoruz. Romatizmal hastalýklar, bazý nörolojik hastalýklar vs. Ama çok yüksek oranda deðil. Uzun dönem kullanýlan ilaçlarýn ciddi yan etkileri yok. Sadece baðýþýklýk sistemini baskýlayýcý tedavilerin bazý yan etkileri olabiliyor. Ama biz kullanýlacak ilaçlara, bütün riskleri göz önünde tutarak, hastayla birlikte karar veriyoruz.
Logged

Rabbim hepimizin içine geniþ iman ve tevekkül etmemiz için sabýr wersin. inþaAllah bu sýkýntýlarýmýza gögüs gelme güzelliðini rabbim içimize werir.

ms'le de yaþanýr
De-jA-Vu
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 9
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 2092


aDaPTe_oLaMýYoRuM


« Yantla #1 : 09 Haziran 2007 - 15:36:56 »

 Bu bilgileri bizlerle paylaþtýðýn için tþkler ... 
      Evt ya þu iðneyi ortadan kaldýrabilsek çok iyi olcak iðneden kollar iflas etti bacaklar da etmek üzere  aðýzdan alabileceðimiz bir ilaç bulun artýk nasýl çalýþýyorsunuz    ama ben demiþtim benim baðýþýklýk sistemim kuvvetlidir diye bak çýktý iþte  Kahkaha ama biraz ayar gerekiyor yanlýþ yere çalýþýyor evcilleþtirirsek ( yani kendi miyelinimize deðil de mikroplara saldýrýrsa bu iþ çözülecek 
     Tekrar tþkler ....
Logged
yasoo06
Kadrolu Üye
****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 335


« Yantla #2 : 15 Eyll 2007 - 13:12:18 »

ben imuran (azothoprine) kullandim, 1.5 yil, ve bu süre zarfýnda hiç atak geçirmedim... eminim hap olarak aðýzdan alýnan ilaçlar çýktýðýnda daha iyi koruyacaktýr... beklemek gerek.. hep beklemek... sabýrla...
Logged
nese
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 692



« Yantla #3 : 24 Kasm 2007 - 12:01:32 »

biliyor musunuz
öðün aksattýðým vakit ms'le karþýlaþýyoruz
ve güçlü besinler bunun temelini oluþturuyor elbette
herkes için bu durum söz konusu olmayabilir
ama bu araþtýrma þaþýrtýcý geldi
Logged
ka_sus
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 2103



« Yantla #4 : 04 Mart 2008 - 20:38:16 »

evet de-ja-vu. çok süüpersin Kahkaha:D ayar çekmek gerek bize saldýrýyorlar
Logged

Derdi veren, dermanýný da vermiþtir.
blackened
Ýlgili Üye
**

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 100


The Gods Made Heavy Metal


« Yantla #5 : 05 Mart 2008 - 22:02:32 »

benimde doktorum olur kendisi..
Logged
ilhan_filiz
Üye
*

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 1


« Yantla #6 : 08 Nisan 2008 - 03:52:12 »

savulun ulen türkler geliyorrr.aman pardon türk askerleri msi ortadan kaldýrmaya
Logged

herkese geçmiþ olsun.en yakýn zamanda çaresiz hastalýklara çare bulunur inþallah.aminn
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


31 Aralk 2021 - 21:54:17