Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Duanýn Ýyileþtirici Etkisine Örnekler....
15 Mays 2024 - 01:01:52 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: Oyun Bölümümüze ilave edilen yeni oyunlarý oynayýp skorlarýnýzý kaydederek birbirlerinizle tatlý bir rekabet içine girebilirsiniz
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: Duanýn Ýyileþtirici Etkisine Örnekler....  (Okunma Says 2995 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
ceren
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 3
Offline Offline

Mesaj Says: 1055



« : 01 ubat 2008 - 21:15:33 »

Duanýn Ýyileþtirici Etkisine Örnekler

ABD'de yayýnlanan ünlü haber dergisi Newsweek, 10 Kasým 2003 sayýsýnda "Allah ve Saðlýk: Din Ýyi Bir Ýlaç mý? Bilim Neden Ýnanmaya Baþlýyor?" (God & Health: Is Religion Good Medicine? Why Science is Starting to Believe?) baþlýðý altýnda dinin iyileþtirici etkisini kapak konusu yaptý. Allah inancýnýn insanýn moralini yükseltip hastalýktan daha kolay kurtulmasýný saðladýðýna deðinilen makalede, bilimin de inançlý insanlarýn hastalýklarý daha kolay ve çabuk atlattýðýna inanmaya baþladýðýný bildirdi. Newsweek'in anketine göre, insanlarýn %72'si dua ederek hastalýktan daha çabuk kurtulduklarýna, duanýn iyileþmeyi kolaylaþtýrdýðýna inanmaktadýrlar. ABD ve Ýngiltere'de yapýlan araþtýrmalarda da, hastalar için dua etmenin, hastalarýn rahatsýzlýk belirtilerini azalttýðý ve iyileþme sürecini hýzlandýrdýðý sonucu elde edilmiþtir.

Michigan Üniversitesi'nin araþtýrmasýna göre, dindarlarda depresyon ve stres daha az görülürken, Chicago'daki Rush Üniversitesi'nin araþtýrmasýna göre, düzenli olarak ibadet ve dua edenlerin erken ölüm oraný, dine baðlý olmayanlara göre yüzde 25 daha az olarak tespit edilmiþtir.

Bu konuda The New York Times gazetesinde yer alan bir habere göre ise bugüne kadar dua ve hastalýklarýn iyileþmesi arasýndaki baðlantýyla ilgili olarak yapýlan bazý önemli araþtýrmalarý ve sonuçlarýný þöyle özetleyebiliriz:

Duke Üniversitesi'nin anjiyo operasyonu geçiren 750 hasta üzerinde yaptýðý bir baþka araþtýrmada da, "duanýn iyileþtirici gücü" bilimsel olarak kanýtlanmýþtýr. Dua okuyan kalp hastalarýnýn, ameliyattan sonraki birkaç yýl içinde ölüm oranlarýnýn yüzde 30 daha az olduðu tespit edilmiþtir.

St Luke's Hastanesinde tedavi gören kalp hastalarýndan, 466 tanesine din adamlarý dua okumuþ, sonuç olarak kendileri için dua okunan hastalarýn %11 oranýnda daha çabuk iyileþtiði ve rahatsýzlýk belirtilerinin azaldýðý görülmüþtür.

Columbia Üniversitesi'nin yaptýðý araþtýrmada üreme sorunlarý yaþayan kiþiler için düzenli olarak dua okunmuþtur. Bu kiþilerde döllenmenin baþarý oraný %8'den %16'ya çýkmýþtýr. Embriyonun saðlýklý bir þekilde büyüme ihtimali ise %25'ten %50'ye yükselmiþtir.

Bu konuda yapýlan araþtýrmalar bu örneklerle sýnýrlý deðildir. San Francisco Hastanesi'nde 393 kalp hastasý üzerinde yapýlan baþka araþtýrmada, 150 hasta için düzenli olarak dua edilmiþ, tanýmadýklarý kiþilerin kendilerine dua ettiði bu hastalarýn, ilaç tedavisine daha çabuk cevap verdikleri ortaya çýkmýþtýr.

1998'de yayýnladýðý bir araþtýrmayla Dr. Elizabeth Targ Afrika'daki bazý AIDS hastalarýnýn toplu yapýlan dualarla iyileþme gösterdiklerini kaydetmiþtir.

Bütün bu örnekler dua ile çeþitli hastalýklarýn iyileþmesi arasýndaki baðlantýnýn delillerindendir.



DUA HASTALIKLARIN TEDAVÝ SÜRECÝNÝ HIZLANDIRIYOR

"Kalpten Ölüm %30 Oranýnda Azaldý", "Ýyileþme % 11 Hýzlandý", "Kýsýrlýk Tedavisi %25 Ýlerledi" , "Toplu Dua AIDS'i Ýyileþtirdi"…

Son günlerde gazetelerde yer alan bazý haberlerdeki bu baþlýklar dikkat çekici bir araþtýrmanýn sonuçlarýnýn özeti niteliðindedir. Dua ile iyileþme süreci arasýndaki baðlantýyý incelemek amacýyla yürütülen araþtýrmalar son derece önemli sonuçlar ortaya koymaktadýr. Mind/Body Medicam Enstitüsü'nün kurucusu Dr. Herbert Benson tarafýndan 10 yýl boyunca devam eden ve 1800 kiþinin katýldýðý bir araþtýrma, bu alanda þimdiye kadarki en geçerli sonuçlarýn elde edildiði araþtýrma olarak nitelendirilmektedir. ABD'de federal hükümetin 2.3 milyon dolar fon ayýrdýðý araþtýrmalarla ulaþýlan sonuç, dua ve hastalýklarýn iyileþmesi arasýnda birebir baðlantý olduðudur.

Allah'tan Yardým Dilemek

"Çaðýrmak, seslenmek, istemek, yardým talep etmek" anlamlarýna gelen dua, Kuran'a göre "insanýn içten bir kalp ile Allah'a yönelmesi, O'na muhtaç bir varlýk olduðunun bilinci ile sonsuz güç sahibi, Rahman ve Rahim olan Allah'tan yardým dilemesi"dir. Hastalýk anlarý da insanýn bu acizliðini daha net hissettiði, Allah'a yakýnlaþtýðý anlardan biridir. Ayrýca hastalýklar Allah'ýn takdiriyle gerçekleþen çok hikmetli bir imtihan, dünya hayatýnýn geçici ve kusurlu olduðunu hatýrlatan bir uyarý, sabreden ve tevekkül edenler için ahirette bir ecir kaynaðýdýr.

Allah bir ayette duaya þöyle dikkat çekmektedir:

Rabbiniz dedi ki: "Bana dua edin, size icabet edeyim. Doðrusu Bana ibadet etmekten büyüklenen (müstekbir)ler; cehenneme boyun bükmüþ kimseler olarak gireceklerdir. (Mümin Suresi, 60)

Ýman etmeyen kimseler, bir hastalýkla muhatap olduklarýnda kendilerini iyileþtirecek olanýn, doktorlar, ilaç veya hastanenin üstün teknolojik imkanlarý olduðunu düþünürler. Saðlýklýyken vücutlarýndaki sistemi çalýþtýranýn, hastalandýklarýnda þifa verenin, gerekli ilacý, doktoru var edenin Allah olduðunu düþünmezler. Pek çok kiþi ancak doktor ve ilaçlarýn yetersiz kaldýðýna kanaat getirince, Allah'a yönelir. Böyle bir durumdaki kiþi, içinde bulunduðu zor durumdan onu ancak Allah'ýn kurtarabileceðini anlayarak, yalnýzca Allah'tan yardým diler. Allah bu ahlaký bir ayette þöyle bildirmektedir:

Ýnsana bir zarar dokunduðunda, yan yatarken, otururken ya da ayaktayken bize dua eder; zararýný üstünden kaldýrdýðýmýz zaman ise, sanki kendisine dokunan zarara bizi hiç çaðýrmamýþ gibi döner-gider. Ýþte, ölçüyü taþýranlara yapmakta olduklarý böyle süslenmiþtir. (Yunus Suresi, 12)

Halbuki insanýn saðlýklýyken ya da bir zorluk, sýkýntý içinde olmadýðýnda da dua etmesi, Allah'ýn kendisine verdiði rahatlýk, saðlýk ve diðer tüm nimetler için þükretmesi gerekir.

Fiili Duanýn Önemi

Dua ile ilgili çok önemli bir konu da þudur: Sözlü duanýn yaný sýra kiþinin fiili dua olarak çaba sarf etmesi de son derece önemlidir. Fiili dua, kiþinin herhangi bir isteðine ulaþmak için elinden gelen herþeyi yapmasýdýr. Örneðin hasta bir kiþinin sözlü duanýn yaný sýra mutlaka uzman bir doktora baþvurmasý, kendisi için faydalý ilaçlarý kullanmasý, gerekli ise hastanede tedavi görmesi, hassas bir bakým altýnda olmasý da gerekebilir. Çünkü Allah dünyada meydana gelen tüm olaylarý belli sebeplere baðlamýþtýr. Dünyadaki ve evrendeki herþey Allah'ýn koyduðu kanun ve kurallara göre iþler. Dolayýsýyla kiþinin de bu sebeplere uygun olarak gerekli tedbirleri almasý, ancak bunlarý etkili kýlacak olanýn Allah olduðunu bilerek, tevekkül, teslimiyet ve sabýrla sonucunu Allah'tan beklemesi gerekir.

Ýmanýn ve duanýn hastalarýn üzerindeki olumlu etkisi ve tedavi sürecini hýzlandýrmasý doktorlarýn da dikkatlerini çeken, tavsiye olarak dile getirdikleri bir konudur.


 
 


Logged
sineeem
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 810



« Yantla #1 : 02 ubat 2008 - 11:04:28 »

 
Logged

Umutluyum! Ýsterseniz bakýn gözlerime, ýþýl ýþýl..
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


12 Mart 2019 - 18:28:35