Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
ms'te alternaif terapiler
02 Mays 2024 - 23:48:24 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: Güncel Ms Bilgilerine Doktorlarýmýzdan bölümünden ulaþabilirsiniz...
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: ms'te alternaif terapiler  (Okunma Says 5594 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
nese
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 692



« : 05 Kasm 2007 - 03:43:57 »

Multipl  Sklerozda Alternatif Terapiler Ne Kadar Etkilidir?

Multipl Skleroz için tam þifa saðlayan  hiçbir modern tedavi yöntemi olmadýðýndan  hastalýðýn tedavisi için önerilen alternatif tedavilerin sonunun gelmediðini görmekteyiz. . Alternatif tedaviler genellikle kanýtlanmamýþ, týbbi açýdan geleneksel olmayan ve sýklýkla týbbi özellik taþýmayan tedavi yöntemleridir. Bunlarýn çoðu, ciddi bilimsel deneyler yapýlmadan týp dýþý kimseler veya hýrslý amatörler tarafýndan önerilirler.

Bazý alternatif yaklaþýmlar çok az zarar verebilir ve hatta bazýlarý yararlý olabilirken, MS’li kimselerin  MS’in böyle tedavilerle deðiþtirilebileceði veya tedavi edilebileceði iddialarý hakkýnda çok tedbirli ve seçici davranmalarý gerekir. Bu acaip tedavilerin bazýlarý pahalý veya hatta tehlikelidir.

Basýnda ve medyada bir çok yeni tedaviler ve “tam þifalar” yayýnlanmaktadýr. Bu tür kaynaklar asla güvenilir ya da yol gösterici olarak görülmemelidir. Herhangi bir alternatif tedaviyi düþünmeden önce iddialarýn objektif  bir deðerlendirmesini yapmanýz ve en yakýnýnýzda bulunan  yerel MS derneðinizden ve týbbi danýþmanlarýnýzdan bilgi almanýz gerekir.

Aþaðýdakiler sýklýkla önerilen alternatif tedavilerden seçilmiþ küçük bir listedir:
 
Destekleyiciler
 
a)Vitaminler

b)Yað asitleri

Diyetler

Amalgam diþ dolgularýnýn deðiþtirilmesi

Yoga ve meditasyon

Hiperbarik oksijen (HBO)

Destekleyiciler:

Vitaminler : Tüm MS’li hastalara uygun vitamin alýmý önerilir, fakat
vitaminlerin detekleyici dozlarý veya megavitamin tedavisinin tek baþýna veya bir kaçý bir arada hastalýðýn gidiþini olumlu biçimde etkileyebildiðine dair hiçbir bilimsel kanýt yoktur.

Yað asitleri : Diyetin çoklu doymamýþ yað asitleri ve balýk yaðýndaki yað
asitleri ile takviyesinin ( örneðin  ”ýsýrganotu” yaðýnýn geceleri alýnmasý, eþek otundaki linoleik asit )hastalýðýn ilerlemesini yavaþlatmada ve MS ataklarýnýn sýklýðýný etkilemeksizin þiddet ve süresini azaltmada olumlu bir etkisi olduðu birçok klinik çalýþmada gösterilmiþtir.

 
Diyet

MS’in kötü beslenme ya da diyet eksikliklerine baðlý olduðunu gösteren hiçbir
kanýt yoktur. Çoðu insanlar için düþük yað ve yüksek lif içeren dengeli bir diyet önerilir. MS’li kimselerde de böyle bir diyet hastalýðýn genel tedavisinin bir parçasý olmalýdýr. Bu çerçeve içinde  “ Swank’ýn düþük yað diyeti ve Kousmine diyeti “ gibi diyetler yararlý olabilecekleri olasýlýðý dýþlanamadýðý için kabul edilebilirler. Bazý kimseler tarafýndan birçok bireysel hikayelere dayalý kanýtlar öne sürülmüþ olsa da “alerjensiz diyet, glutensiz diyet, çið gýda, Evers diyeti, Mc Dougal diyeti, protein ve fruktoz kýsýtlanmýþ diyet, Cambridge ve diðer sývý diyetleri ,sükroz ve diðer sývý diyetler ” gibi diyetlerin MS’in gidiþi üzerine hiçbir anlamlý yararlý etkisi gösterilememiþtir. Bu diyetlerin ve konsültasyonlarýn çoðu pahalýdýr ayrýca normal beslenme dengesini deðiþtirirler ve güvenilir deðildirler. Týbbi ve profesyonel gözlem altýnda uygulanmadýðýnda tehlikeli olabilirler.

Civa ve Amalgam Diþ Dolgularýnýn Deðiþtirilmesi

Amalgam diþ dolgularý gümüþ ve cývadan oluþur.Dolgularýn diþten sökülmesi, MS’in ava zehirlenmesinden kaynaklandýðý ve amalgam dolgulardaki sýzýntýlarýn baðýþýklýk sistemine zarar verdiði þeklindeki kanýtlanamayan iddialara dayanýr. MS’te amalgam dolgularýn sökülmesinin yaralý olduðuna dair hiçbir kanýt yoktur.

Cýva zehirlenmesi yüksek dozlara maruz kalma ile ortaya çýkan ( genellikle meslek ile ilintili olarak geliþir ) bir durumdur. Cýva zehirlenmesinin bazý ana belirtileri nörolojiktir. ( tremor : titreme gibi ) Çünkü civanýn ana hedef organlarýndan biri beyindir. MS ile cýva zehirlenmesinin önemli belirtilerinin rastlantýsal olarak benzerlik göstermesi, bu iki hastalýk arasýnda ilinti kuran  bir çok iddianýn meydana çýkmasýna yol açmýþtýr. Amalgamdan kaynaklanan cýva düzeylerini ölçtüðünü iddia eden testler genellikle geçersiz olarak kabul edilirler.

Amalgamýn çýkarýlmasý zor ve masraflý bir iþtir. Genellikle bunun yerine önerilen beyaz dolgu teknik olarak daha karmaþýk ve daha az dayanýklý olduðu da belirtilmelidir. Amalgam dolgular ancak kendiliðinden düþerse deðiþtirilmelidir. Bu arada  alternatif dolgular diþ hekimi ile tartýþýlabilir.  Bir çok ülkede amalgam dolgularýn sökülmesi ile saðlýk açýsýndan yarar elde edileceði iddiasý ile yapýlan uygulamalar  atik dýþý olarak kabul edilmektedir.

Akupunktur

Akupunkturun hastalýk süreci veya belirtilerin tedavisi üzerine yararlý olduðunu düþündürecek hiçbir kanýt yoktur. Bununla birlikte akupunkturdan aðrý giderici ve kas spazmýný çözücü olarak yararlý olabilir.

Yoga ve Meditasyon

MS’li kimseler için egzersiz ve gevþeme deðerli ve ayný zamanda eðlenceli bir tedavi olabilir. Yoga ve meditasyon,  MS’li kimselerin yaþam kalitesini düzeltebilir, daha sosyal ve fiziksel  bakýmdan daha iþlevsel bir yaþam düzeyi saðlayabilir. Fiziksel sorunlar yaþayan kimseler için kurslar düzenleyen bir çok organizasyon vardýr. Uygun öneri ve yönlendirmeler için bizi arayýnýz.
Hiperbarik  Oksijen  ( HBO )

Özel olarak imal edilmiþ bir basýnç odasýnda yüksek basýnçla oksijen solutulmasýnýn MS gidiþini durduracaðý ve belirtileri düzelteceði umudu 1980’lerde popüler olmuþtur. ABD, Ýngiltere, Kanada ve Hollanda’da ayrý ayrý deneyler yürütülmüþ  ama   HBO’nun hastalýðýn gidiþini objektif olarak etkilediðini gösteren hiçbir deðiþiklik yapmadýðý ortaya konmuþtur. 
Logged
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


14 Temmuz 2023 - 05:44:16