MS’te kök hücre nakli oldukça gündemde olan bir konudur.
İki tip kök hücre nakli yapılması hedeflenir
1-) Kemik İliği Transplantasyonu ; kişinin kendi kemik iliğindeki kök hücrelerle yapılır. Basit olarak , yeni oluşturulan kemik iliğinin sinir dokusuna saldırmayacağı varsayılır. Henüz deneysel bir tedavi yaklaşımıdır. Dünya’da son 10 yılda 180 Ms’li ye uygulanmıştır. Başlıca hastalığın ilerlemesini durdurduğu düşünülür.
2-) Embriyonik Kök Hücrelerin sinir dokusu hücrelerine dönüştürülmesi ; doku kültürlerinde çoğaltılarak kişinin beyin ve omuriliğindeki hasarlı bölgelere injekte edilmesi ilkesine dayanır. Deney hayvanlarında başarılı olan bu yöntem insanda henüz başarıya ulaşmamıştır , ancak çalışmalar yoğun bir şekilde sürmektedir.
Cambridge ve Edinburgh üniversitelerinden bilim adamları beyindeki kök hücreleri harekete geçirerek zarar görmüş beyin hücrelerini tamir edecek bir mekanizma geliştirdi.
MS (Multiple Sclerosis) merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalık.
Fareler üzerinde yapılan deneylerde, sinir liflerini korumak için gerekli miyelin kılıfını (sinir hücresini bir yağ tabakası şeklinde saran beyaz oluşum) canlandırmanın yolları arandı.
Bilim adamları bunu beyindeki kök hücreler aracılığıyla yapabileceklerini fark etti.
Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan çalışma, MS nedeniyle kaybedilen bazı fiziki fonksiyonların geri kazanılması umudunu doğurdu.
Bu bulgu dikkate alınarak yeni ilaçlar geliştirilebileceği belirtiliyor.
Ancak bilim adamları bunun uzun yıllar alacağını vurguluyor.
Bilim adamlarının çalışmasına kaynak sağlayan İngiltere merkezli MS Society’nin CEO’su Simon Gillespie, bunun MS hastaları için son yıllarda doğan en önemli umut olduğunu söyledi.
Gillespie çalışmanın devrim niteliğinde olduğunu ve MS araştırmalarının ilerlemesi açısından kritik önemde olduğunu vurguladı.