Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
DOKTORUNUZA KARÞI DÜRÜST OLUN...

DOKTORUNUZA KARÞI DÜRÜST OLUN...

(1/1)

oslem:
    Doktorunuza düzenli ziyaretler anlamýna gelen multipl sklerozla yaþýyorsanýz doðruluk önem  kazanmaktadýr. Saðlýkla ilgili randevular hayatýnýza müdahale eder ya da bazen zorluk çýkarýr gibi görünse de, saðlýk uzmanýnýzla kurduðunuz iliþki saðlýðýnýz ve sýhhatiniz üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktýr. Tüm yolunda giden iliþkilerde olduðu gibi, bunda da açýk iletiþim gerekir; yani semptomlarýnýz, endiþeleriniz ve evet, kötü alýþkanlýklarýnýz konusunda dürüst olmalýsýnýz. Burada doktorunuzla saðlýklý bir iliþki kurmanýz için birkaç öneri sunulmaktadýr:

 

Fiziksel deðiþiklikleriniz konusunda dürüst olun

Doktorunuzun size nasýl olduðunuzu sormasýnýn bir nedeni var. Elbette sizi muayene ediyor ve kayýtlarýnýzdan birçok bilgi ediniyor, ancak en önemli bilgi kaynaðý SÝZSÝNÝZ. Ellerinizde hissettiðiniz o garip duygu, iþinize odaklanmada güçlük çekmeniz, geceleri sizi uyandýran sinir bozucu mesane sorunlarý…bunlarýn tümü önemli olabilir ve tedavinizin kontrolünü deðiþtirebilir.

Siz söylemedikçe, doktorunuz her þeyin yolunda gittiðini düþünecektir, halbuki bazý deðiþiklikler, ne kadar küçük olurlarsa olsunlar semptomlarýnýzda bir fark yaratabilir. Elbette, sorunlarý kendimize itiraf etmek zor olabilir (acaba hastalýðým kötüye mi gidiyor?), ancak gurur yapmak veya göz ardý etmek sorunlarý ortadan kaldýrmayacaktýr. Daha kolay olacaksa fiziksel deðiþikliklerinize iliþkin bir günlük tutun ve bunu doktorunuza verin.

 

Kötü alýþkanlýklarýnýzý itiraf edin

Hepimizin günahlarý var – doktorlarýn bile! Saðlýk uzmanlarý sizi yargýlamak için deðil, mümkün olan en iyi þekilde hastalýðýnýzý kontrol altýna almak için varlar. Bu da, gerçekte ne kadar alkol aldýðýnýzý, sigara içtiðinizi, egzersiz yaptýðýnýzý ve yemek yediðinizi tam olarak açýklamanýz gerektiði anlamýna gelmektedir. Örneðin sigara kullanmak erken yaþta progresif hastalýk için anlamlý olarak daha yüksek bir riskle iliþkilendirilmiþ olup, bu nedenle nöroloðunuz bu bilgiye sahip olmalýdýr. Size öðüt yerine, gerçekte ihtiyacýnýz olan tedavi ve destek verilecektir. Mesela çok fazla alkol aldýðýnýzý düþünüyorsanýz veya sigarayý býrakmak istiyorsanýz dürüst olun; doktorunuz sizi doðru yola yönlendirecektir. Yardým istemekte utanacak bir þey yoktur – doktorunuz bunun için var!

 

Enerji düzeyleriniz konusunda dürüst olun

MS ile yaþayan kiþilerin %90’ýna kadarýnda bitkinlik görülmekte olup, hastalarýn yarýsýndan fazlasý bitkinliðin hastalýðýn en sýkýntýlý semptomu olduðunu düþünmektedir. Ne yazýk ki, bazý kiþiler doktorlarýna bundan bahsetmezken, diðerleri sorunun yeterince önemli olmadýðýný düþünmektedir. Oysaki bitkinlikten çok fazla etkileniyorsanýz hekiminizin bunu bilmesi gerekmektedir. Bu durum tedavinizi etkileyebilir ve ruh saðlýðýnýz ve hareket kapasiteniz üzerinde bir etkiye sahip olabilir. Bitkinliði göz ardý etmek yerine doktorunuz nedenlerini araþtýrabilecek (örneðin, uykunuzu bölen mesane sorunlarý; uyku apnesi de olasý bir nedendir) ve enerji düzeylerinizi kontrol etmek için size pratik tavsiyelerde bulunabilecektir.

 

Hisleriniz hakkýnda açýk olun

Doktorunuz size nasýl olduðunuzu sorduðunda, fiziksel aðrýlarýnýzý ve sýzýlarýnýzý öðrenmek istemektedir. Psikolojik ve duygusal saðlýðýnýz da bir o kadar önemlidir. Bu nedenle stresli, kaygýlý veya depresif hissederseniz (tümü MS’nin yaygýn semptomlarýdýr) bunlarý dile getirin. Kronik bir rahatsýzlýkla baþ etmeye çalýþmak moral bozan bir iþtir, ancak sessizce acý çekmeniz de gerekmiyor. Öyle ki, MS’li yaþayan kiþilerin yarýsý bir ara depresyon hakkýnda doktorlarýna baþvurmaktadýr.

Hepimiz güvenebileceðimiz bir kiþiden týbbi tavsiye almak isteriz. Ancak dürüstlük iki taraflýdýr. Doktorunuza semptomlarýnýz, alýþkanlýklarýnýz ve hisleriniz konusunda dürüst olun ve ….

Navigasyon

[0] Mesajlar