Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
MS VE DEPRESYON
16 Nisan 2024 - 14:42:58 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: MS' li Hasta ve Hasta Yakýnlarý Ýle Ýletiþim Kurabilmek için Sitemize Üye olup , FORUM Bölümünü Kullanabilirsiniz...
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: MS VE DEPRESYON  (Okunma Says 12292 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
oslem
Yönetici
*****

Teþekkür Sayýsý 6
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 3192


« : 05 Mays 2015 - 18:17:50 »

MS'li olsun olmasýn herkes zaman zaman bazý þeylerle baþ etmek zorundadýr. Duygularýnýz konusunda dürüst olmak size baþkalarýnýn elini uzatma olasýlýðýný artýrýr.

“Moralim bozuk”. “Bunalýmdayým”. “Caným sýkkýn”. Ýþler biraz umutsuz bir hal aldýðýndaki o his birçok ifadeyle tanýmlanabilir. Ancak bazen üzgün hissetmek gerçekten de daha ciddi bir durumdan kaynaklanýyor olabilir – ve böyle bir durumda yardým almak önemlidir. Dünya Saðlýk Örgütüne göre dünya genelinde 350 milyonun üzerinde kiþi depresyondan mustarip durumdadýr. Modern yaþamýn güçlükleri düþünüldüðünde bu o kadar da þaþýrtýcý deðildir. Ancak multipl skleroz gibi baþ etmesi güç bir hastalýðýn varlýðý günlük stresi artýrýp, sizi daha da duyarlý hale getirebilir. Gerçekten de MS’li kiþilerin %50’sine kadarý bir dönem depresyon için doktora görünmektedir.

Depresyon Tanýsý ve Depresyon ile Baþa Çýkma

Depresyon semptomlarýnýn birçoðunu MS’ninkilerden ayýrmak güç olabilir; ancak bunlar tipik olarak aþaðýdakileri içerir:

Yorgunluk ve enerji kaybý
Sürekli üzgün olma hali
Kendine güven ve kendine saygý kaybý
Konsantre olmada sorun yaþama
Normalde sevdiðiniz þeylere ilgi kaybý
Deðersiz hissetme
Çaresiz ve umutsuz hissetme
Uyuma güçlüðü veya her zamankinden erken uyanma
Sosyal hayattan çekilme
Bu semptomlardan herhangi birini yaþýyorsanýz, içinize atmayýn. Doktorunuzdan size tüm seçenekleri anlatmasý için randevu alýn. Depresyon için birkaç tedavi mevcuttur – danýþmanlýk ve uygun olduðunda ilaç tedavisi dahil – bu nedenle iþ sadece sizin için uygun yaklaþýmý bulmaya kalmýþtýr.

Egzersiz Doðal Bir Antidepresandýr

Ruh halinizi doðal yollardan iyileþtirmek için yapabileceðiniz bazý þeyler vardýr. Örneðin egzersizin depresyonla baþa çýkmaya yardýmcý olmada diðer tekniklere benzer olduðu ileri sürülmüþtür. Egzersiz yaptýðýnýzda, beyin endorfin olarak adlandýrýlan, size doðal bir iyilik hali veren kendini iyi hissetme kimyasallarý salgýlar. Öyle ki, egzersizin etkilerini antidepresanlar, danýþmanlýk (biliþsel davranýþ tedavisi gibi) ve plasebolar (karþýlaþtýrma amacýyla klinik çalýþmalarda kullanýlan etkin madde içermeyen ilaçlar) ile karþýlaþtýran 35 çalýþmada yapýlan bir inceleme, egzersizin gerçekten de özellikle hafif depresyonla görülenler olmak üzere depresyon semptomlarýný tedavi etmede orta düzeyde bir etki gösterdiðini ortaya koymuþtur.

Zindelik elbette sadece ruh halinize yardýmcý olmaz – daha saðlýklý bir yaþam tarzý sürdürmenize ve hatta düþüncelerinizi netleþtirmeye de yardýmcý olur. Bir çalýþma MS’li kiþiler için egzersizin, düþünme ve karar vermeyi iyileþtirebileceðini ileri sürmüþtür.

Egzersizin kendi tercih ve kapasitenize baðlý olduðunu söylemeye tabii ki gerek bile yok. Emin deðilseniz doktorunuzla veya fizyoterapistinizle konuþun, bu kiþiler sizin için uygun bir egzersiz rutini belirleyecektir.

Konuþmak Neden Ýyidir

Baþ etmeniz gereken birçok þey olduðunda içinize atmak hiçbir zaman iyi bir fikir deðildir. Ýçinizdeki gevezeyi kucaklayýn! Duygularýnýzý, aileniz olsun, en yakýn arkadaþýnýz, eþiniz veya bir danýþman olsun baþkalarý ile paylaþmak inanýlmaz önem taþýmaktadýr. Gerçekten de çalýþmalar MS söz konusu olduðunda iyi bir destek aðýnýn depresyon ve genel olarak yaþam kalitenizde önemli bir farka yol açtýðýný göstermektedir.

Bu açýdan internet de harika bir kaynak olabilir ve MS’li ve ayrýca depresyonu olan kiþilere yönelik birçok on-line destek grubu bulabilirsiniz.

Bazen diðer kiþilerin de benzer sorunlar yaþadýðýný bilmek rahatlatýcý olabilir ve bazen de kendi sorunlarýnýz hakkýnda konuþmayý kolaylaþtýrabilir.

Unutmayýn ki MS olsun olmasýn herkes zaman zaman bazý þeylerle baþ etmek zorundadýr, bu nedenle duygularýnýz konusunda dürüst olmanýn yapacaðý sadece diðerlerinin size elini uzatma olasýlýðýný artýrmak olacaktýr. Eðer þüpheniz varsa daima doktorunuzla konuþabilirsiniz.
Logged
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


15 Haziran 2022 - 09:45:47