Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Beslenme
___MS L DOSTLAR PAYLAIM PLATFORMU
28 Mart 2024 - 13:41:17 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: Güncel Ms Bilgilerine Doktorlarýmýzdan bölümünden ulaþabilirsiniz...
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: Beslenme  (Okunma Says 6076 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
oslem
Yönetici
*****

Teþekkür Sayýsý 6
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 3192


« : 11 Aralk 2012 - 17:02:03 »

 Merhaba Sevda Haným , MS te beslenme hakkýnda çeþitli yerlerde farklý diyetler var doðruluk payý herzaman tartýþýlýyor.Bizler genel olarak saðlýklý beslenmek , hayvansal yaglardan uzak durup katký maddesi olan gýdalarý tüketmemeliyiz diye biliyoruz sizin hastalarýnýza önerdiðiniz beslenme þekli nedir ?
Logged
Neurologist
Ýlgili Üye
**

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Mesaj Says: 142


« Yantla #1 : 03 Ocak 2013 - 17:38:06 »

Özlem Haným,

MS hastalýðýnýn ilerlemesini yavaþlatan veya oluþmasýný engelleyen diyet türleri üzerinde birçok çalýþma yapýlmýþ ve yapýlmakta. Elimizdeki mevcut bilimsel veriler ýþýðýnda þu andaki durumu size aktarmaya çalýþayým. Son dönemde yapýlan bir literatür derlemesinde MS üzerinde en net etkisi gözlenenin D vitamini olduðu belirtilmektedir. MS'in oluþumunu önleme ve gidiþatýný yavaþlatma yönünde olasý etkileri bulunduðundan bahsedilmektedir. Onun dýþýnda birkaç çalýþmada çoklu doymamýþ yað asitlerinin de MS ataklarýnýn þiddet ve süresini azaltabildiði üzerinde durulmaktadýr. Antioksidanlar (A, C, E vitaminleri), gingko biloba ekstreleri ve zerdeçal içerisinde bulunan curcumin maddesinin de MS üzerindeki etkileri ile ilgili çalýþmalar yapýlmýþ ve devam etmektedir ancak netlik kazanan bir durum yoktur (Nat Rev Neurol, 2012 - The Influence of Nutritional Factors on the Prognosis of MS-)

En son yayýnlanan çalýþmalardan birisinde Vitamin A'nýn metabolitlerinden birisinin (parçalandýðýnda ortaya çýkan maddelerden birisi) MS'de oluþan otoimmün cevabý azaltabildiðine dair kanýtlar bulunmuuþtur (J Neurosci Rural Pract, 201 2-The effect of vitamin A supplementation on stimulated T-cell proliferation with myelin oligodendrocyte glycoprotein in patients with multiple sclerosis-)

Bu bilgiler ýþýðýnda þu anki durumda söyleyebileceðimiz D vitamini, Omega 3 ve 6 dan zengin beslenmek gerektiði, beyaz eti tercih etmek gerektiði -Ayrýca kiþisel kanaatime göre son dönemdeki tavuklarýn çoðu doðal olmayan yöntemlerle beslendiði için, tavuktan kaçýnýp, bolca balýk tüketmek yönünde- Doymamýþ yað asitleri yani aðýrlýklý sývý yað (zeytinyaðý tercih olmalý) tüketilmeli. Fazla karbonhidrat ve katý yaðdan kaçýnmalý. Fazla yaðlý olmamak koþuluyla süt ve süt ürünler,ne aðýrlýk verilmeli. Her bireyin aslýnda yapmasý gerektiði gibi katký maddesi olan ve dondurulmuþ gýdalardan kaçýnmalý.

Umarým yazdýklarým açýklayýcý olmuþtur.

Sevgiyle kalýn!

Yrd Doç Dr Sevda Sarýkaya
Nöroloji Uzmaný
Ýletiþim:
drsevdasarikaya@gmail.com
www.facebook.com/drsevdasarikaya
https:/twitter.com/drsevdasarikaya
Logged
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


23 Austos 2018 - 10:13:25