Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Ms akupunktur
Ms akupunktur
(1/1)
Under_Attack:

Sihirli iðneler sayesinde hastalarýn yaþam kalitesi yükselebiliyor


MS´e akupunktur desteði


Merkezi sinir sistemini hedef alan Multiple Skleroz´un kesin tedavisi yok. Fakat bazý yöntemlerle hastalarýn yaþam kalitesi yükseltilebiliyor. Bu yöntemlerden biri de 5 bin yýllýk geçmiþi olan akupunktur. Baðýþýklýk sistemini güçlendiren akupunktur sayesinde MS´li hastalarýn yürüyüþünde düzelmeler oluyor, hastalýðýn ilerlemesi yavaþlýyor.



Dünyada yaklaþýk 2 milyon, Türkiye´de ise yaklaþýk 35 bin MS, yani Multiple Skleroz hastasý var. MS, özellikle genç eriþkinlerde, 20-40 yaþ arasýnda ortaya çýkan, görme, yürüyüþ bozukluklarýna, bazen kalýcý özürlere yol açan, nedeni bilinmeyen, beyin ve omuriliðine baðlý bir merkezi sinir sistemi hastalýðý. Kadýnlarda, erkeklere oranla iki kat daha fazla görülen MS´in, ilk belirtileri en çok 30´lu yaþlarda ortaya çýkýyor. Ömür boyu süren bu hastalýðýn ise kesin bir tedavisi yok. Ancak MS´li hastalarýn yaþam kalitesini yükseltmeye yönelik birtakým yöntemlerden söz etmek mümkün. Bu yöntemlerden biri de akupunktur. Dünya çapýndan birçok uzman, Saðlýk Bakanlýðý ve Dünya Saðlýk Örgütü (WHO) tarafýndan da bilimsel bir yöntem olarak onaylanmýþ olan akupunktur sayesinde, MS hastalýðýndaki görme bozukluðu, ellerde titreme veya yürüyüþ bozukluklarý gibi þikâyetlerin hafifletilebileceðini, dolayýsýyla hastalarýn yaþam kalitesinin yükselebileceðini söylüyorlar...






Geliþmeler olumlu

Akupunktur, Çin´den gelen, belki 5000 yýllýk bir geçmiþi olan bilimsel bir tedavi yöntemi. Romatizmal hastalýklar, alerjiler, astým, baþ aðrýlarý gibi birçok hastalýðýn tedavisinde kullanýlan akupunkturun, bazý çalýþmalar, MS hastalarýna da yararlý olduðunu gösteriyor. Örneðin Portekiz´de Estefania Koruyucu Týp Merkezi´nde yapýlmýþ olan ve týp literatürüne geçen bir çalýþmada akupunkturun, MS´li hastalarýnýn yaþam tarzýný yükselttiði gösteriliyor. 1978-1994 yýllarý arasýnda 332 MS´li hasta üzerinde yapýlmýþ olan bu kapsamlý çalýþmada, akupunktur sayesinde 8 MS´li hastanýn ``normal'' bir yaþam biçimine kavuþtuðu, 132 hastanýn durumunda olumlu geliþmeler saptandýðý, 118 hastanýn durumunda pek bir deðiþiklik olmadýðý, diðerlerinin ise tedaviyi yarýda kestikleri vurgulanýyor. Kanada Çin Týbbý ve Akupunktur Cemiyeti tarafýndan gerçekleþtirilen bir çalýþmada ise akupunktur sayesinde, iki gözü çok zayýf gören MS´li bir hastanýn görme bozukluðu büyük ölçüde düzeldi. Sorularýmýzý yanýtlayan Londra Thames Valley Üniversitesi, Akupunktur Araþtýrma Merkezi Koordinatörü Mark Bovey ``MS´li hastalar üzerindeki akupunktur çalýþmalarý ise umut verici'' diyerek, York Akupunktur Yüksekokulu´ndan Ýngiliz bilim adamý Richard Blackwell´in yapmýþ olduðu küçük bir araþtýrmaya dikkat çekiyor. Tekerlekli sandalyeye baðýmlý iki MS hastasýyla, güçlükle yürüyebilen 2 hastaya akupunktur seanslarý uygulayan Blackwell´in araþtýrmasýnda 4 seans sonra tekerlekli sandalyeye baðýmlý kiþilerde hiçbir geliþme görülmezken, güçlükle yürüyen MS hastalarýnýn 4 seans sonra daha düzgün yürüyebildikleri görülüyor. Türkiye´de de akupunkturla MS´li hastalarýn þikayetlerini hafifletmeye çalýþan bilim adamlarý var. Bunlardan biri Akupunktur Derneði Baþkaný Dr. Nüzhet Ziyal. 32 yýldýr akupunkturla uðraþan, MS konusuyla ise 15 yýldýr ilgilenen Dr. Ziyal sorularýmýzý yanýtladý...

Akupunkturun MS´li hastalara ne gibi yararlarý olabilir?

Kongrelerde açýklanan sonuçlarda, yurt dýþýnda yapýlan çalýþmalarda akupunkturun MS´e yararlý olabileceðini gördük ve biz de MS´li hasta kabul etmeye baþladýk. Akupunktur sayesinde MS´li hastalarýn þikayetleri hafifliyor, yaþam kaliteleri yükseliyor, hastalýðýn ilerlemesi yavaþlýyor. Ancak akupunktur bir MS veya herhangi bir hastalýk tedavisi deðil. Akupunktur, bir denge tedavisidir, özellikle de baðýþýklýk sistemini güçlendirir.

MS´te düzelmeler görmek için kaç seans gerekiyor?

Aylarca, bazen yýllarca sürüyor seanslar. Ýlk 40 gün içinde ilk belirtiler oluyor. Hasta elini kullanmaya, daha düzgün yürümeye baþlýyor, görmede düzelmeler oluyor. Bu belirtilerden sonra 1-2 sene akupunktura devam etmek gerekebilir. 2 sene içinde MS´lilerin daha iyi olma ve kendilerini idare etme þanslarý oluyor.

MS´li kaç hastanýz var? br>
Bizim ancak 6 MS´li hastamýz olabildi. Çünkü MS´liler bize gelmiyorlar. Bu hastalýðý kabulleniyorlar, tedaviden kaçýyorlar. Oysa akupunktur sayesinde bir ay sonra tekrar yavaþ yavaþ basket oynayabilen bir kýz hastamýz bile oldu. Doktor arkadaþlarýmýz da hastalarý, akupunktura göndermiyorlar. Akupunktura inanmayan, güvenmeyen, bu iþin bilimsel olduðunu henüz anlamayan çok doktor var. Tedaviyi kiþileri hastaneye yatýrarak, kontrollü yapmamýz lazým. Bunu da istemiyor hastalar.

Hastanýn kaç gün hastanede yatmasý gerekir? br>
En az iki ay yatmasý gerekir. 40 gün içerisinde ilk belirtiler görülür, ama görülmeyebilir de. Görülmezse, umut yok demektir, tedaviye de boþu boþuna devam etmeye gerek yoktur. Ama 40 gün içerisinde ufak da olsa bir sonuç görülüyorsa, devam ediyoruz. MS tedavilerinde genelde yüksek doz kortizon kullanýlýyor. Kortizonun bazý dönemlerde iyi geldiðini biliyoruz, ama yan etkileri o kadar çok ki, bazý hastalar kortizon almaktansa, MS´i çekmeye razý oluyorlar.

MS´te akupunkturun baþarý oraný ne kadar?

Hem dünyanýn hem de bizim deneyimlerimize göre, baþarý oraný yüzde 30´un üzerinde deðil. MS´lilerin, hastalýðýn baþýnda bize gelmemeleri de baþarý oranýný olumsuz etkiliyor.
cagla:
deneyen var mý peki? ::)
gökçe:
Ýzmirde bildiðinizbir merkezvar mý?

bende duydum çünkü ,belçikada böyle bir tedavi yöntemini ..

Hatta bir yakýným o þekilde iyileþti...

eðer bilginiz olursa lütfen adresi iletiniz...

Navigasyon
Mesajlar