Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
geliþmiþ ülke insanlarýnýn hastalýðý
28 Nisan 2024 - 14:32:50 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: MS' li Hasta ve Hasta Yakýnlarý Ýle Ýletiþim Kurabilmek için Sitemize Üye olup , FORUM Bölümünü Kullanabilirsiniz...
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: geliþmiþ ülke insanlarýnýn hastalýðý  (Okunma Says 2621 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
yuceer
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 749



« : 18 Nisan 2008 - 19:02:33 »

MS dünya üzerinde yaklaþýk 2,5 milyon insanda görülen bir rahatsýzlýktýr.  Amerika’da her 750 kiþiden 1 kiþiye hastalýðýn çeþitli formlarýyla ilgili teþhisler konulmaktadýr. Yine  Amerika’da þu anda  400.000 insan MS hastasýdýr ve bu sayýya her hafta 200 hasta daha katýlmaktadýr. Belki siz de bu hastalýða yakalanan birini tanýyorsunuzdur.
MS’in oluþ sýklýðý ýrklara göre farklýlýklar gösteriyor. MS her ne kadar Afrika , Asya ve Güney Amerika’da da gözlense de en yaygýn Kuzey Avrupa’da yaþayan insanlarda gözleniyor. MS , tarihte Kafkasyalýlara ait bir hastalýk olarak geçmektedir ve Batý Avrupalýlar tarafýndan çok yakýndan incelenmiþtir. Bu gün MS’in en yaygýn görüldüðü ülke Ýskoçya’dýr ve Ýskoçya’da ki her 100.000 insandan 187’si MS hastasýdýr. Ýskandinav ülkelerinde ki oran ise 100.000’e 100’dür. Avrupa’daki oluþ sýklýðý soylarla iliþkilidir. Örnek olarak Ýzlandalýlarýn çalýþmalarý, kendi bazý genetik özelliklerinin, komþularý Norveçlilerden farklý olduðunu ve MS hastalýðýna yakalanma riskinin de Norveçlilerden daha yüksek olduðunu göstermiþtir.  Benzer genetik iliþkiler Ýtalyanlar üzerinde incelenmiþ, hastalýða rastalama oraný Sardunyalýlarda anakarada yaþayanlardakilerden önemli derecede yüksek bulunmuþtur. 

Epidemioloji ile ilgili olarak bu dal; bir hastalýðýn nedeninin nüfus , coðrafya, sosyoekonomi ve çevresel deðiþkenler ile baðlantýsýný inceler.  Epidemiolojistler MS’in oluþ sýklýðýný, yaygýnlýðýný inceler ve elde ettikleri verileri ölüm oranlarýyla birleþtirme esasýna dayanarak çalýþýrlar.
  MS hastalarý, nadiren 17 yaþýna kadar olmakla birlikte çok daha uzun yaþayabilirler.  MS’li bir insanýn ömründeki tahmini azalma yalnýzca 5 ile 6 yýl kadardýr ki , bu deðer günde bir paket sigara içen insanýn yaþam süresindeki azalmaya eþdeðerdir.  Bu uzun yaþam süresi modern saðlýk hizmetleri sayesindedir.
 
  Semptomlarýn baþlangýcý ile teþhis arasýndaki zaman farkýndan dolayý anlýk olarak ne kadar insanýn MS’li olduðunu tam olarak kestirmek zordur . MS’in tüm dünyada yetiþkinlik çaðýndaki insanlarda (20 ile 90 yaþ grubu arasý) ortalama görülme oraný %0,1 ile %0,13 arasýdýr. Bunun anlamý dünya üzerindeki her 100.000 insandan 100 ile 130’u MS hastasýdýr.  Bir kaç kýyaslama bu deðerleri daha geniþ bir perspektifden deðerlendirmemize yardýmcý olabilir.

  Son zamanlarda “Preventine Medicine” da yayýnlanan bir çalýþmada MS’e yakalanma riskiyle kanser, diabet ve Alzheimer gibi hastalýklara yakalanma riski kýyaslandý. MS’e yakalanma riskinin erkekler için %0,25 , kadýnlar için %0,35 olduðu tahmin ediliyor. Erkeklerin kansere yakalanma riski ise %38, kadýnlarýn ise %30 olarak olduðu tahmin ediliyor.  Bu demek oluyor ki erkeklerin kansere yakalanma riski MS’e yakanlanma riskinden 150 kat, kadýnlarýn ise 83 kat daha fazladýr.

  Benzer bir çalýþmada saldýrýya maruz kalma, otomobil kazasý ve intihar gibi çeþitli ölüm sebepleri ile  MS hastalýðý yüzünden ölme riski kýyaslandý. Otomobil kazasýndan ölme riski kanserden veya herhangi bir darbe sonucu ölme riskinden daha düþüktür fakat erkeklerde %1,53, kadýnlarda ise %0,75 ihtimalle halen yaygýn bir ölüm sebebidir ve MS’ten erkekler için 6 kat kadýnlar için 2 kat daha risklidir.
Logged

yaðmur bazen aðlamaktýr
bazen aðlayamadýðýn þey
yaðmur bazen mutlu olmaktýr
bazen en hüzünlü þey
ben yaðmurum
yere çakýlmam
yeniden doðmak gibi birþey
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


23 Nisan 2018 - 06:32:13