Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
YENÝ ÇALIÞMALAR
02 Mays 2024 - 11:12:20 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: Oyun Bölümümüze ilave edilen yeni oyunlarý oynayýp skorlarýnýzý kaydederek birbirlerinizle tatlý bir rekabet içine girebilirsiniz
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: 1 2 [3] 4 5   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: YENÝ ÇALIÞMALAR  (Okunma Says 42368 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
sonay
Ýlgili Üye
**

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 91


« Yantla #30 : 29 Kasm 2007 - 23:18:38 »

bu haberi yeni okudum.saðolasýn ilhan abi, MS hakkýnda sevindirici haber almak güzeldi.umarým en kýsa zamanda çaresi bulunurda  saðlýðýmýza kavuþuruz hepimiz....
Logged
kivo
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 7
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 2532



« Yantla #31 : 03 Aralk 2007 - 14:10:39 »

deðerli bilgileriniz için teþekkürler arkadaþlar
Logged

HATIRLAR
MISIN DOGDUGUN ZAMANLARI? SEN AGLARKEN HERKES SEVINÇLE GÜLÜSÜYORDU. ÖYLE
BIR ÖMÜR YAÞA KI, ÖLDÜGÜN ZAMAN HERKES AGLASIN, SEN MUTLULUKLA GÜLÜMSE.
ilhan
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 1
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 800


demir tava geldi kömür akýl baþa geldi ömür bitti


« Yantla #32 : 14 Aralk 2007 - 17:37:53 »

caregiver
özel üye
 
 
180 Yanýtý Var 
 Gönderme Tarihi: - 12/14/2007 :  04:02:01 AM
--------------------------------------------------------------------------------
Kanada ms derneginin bir toplantýsýnda Western Ontorio Universitesinden  Dr. Stephen J. Karlik ve  Xanthus Pharmaceuticals arastirmacilari ortak bir sunum yapmislar. Halen klinik oncesi arastirma calismalari devam eden Symadex'in pozitif datalari hakkinda bilgi vererek yakinda klinik denemelere baslayacaklarini soylemisler.  Symadex'in  ozellikle omirilikte myelin olusumunu ( Remyelination) artirma kabiliyeti ile ms te geriye donuk iyilestirici  tedavi imkani saglayacagini savunmuslar.

Genmab A/S  firmasi ofatumumab (HuMax-CD20(R))  adli tamamen insan yeni nesil monoklonal antikorunun faz II calisma sonuclarini aciklamislar. ofatumumab  B hucrelerin yuzeyindeki CD20 receptorleri hedefliyormus.

Ýnsan Genetikleri Merkezinden Prof George Ebers bir aciklama yapmis. Yaptiklari arastirmalarda ms i cok hizli ilerleyen 5 yil icerisinde tekerlekli sandalyeye ihtiyac duyan ms lilerde HLA-DRB1*01 geninin cok nadir oldugunu tespit etmisler. Gen uygulamasi yontemi ile tedavi arastirmasi yapilabilecegini soylemisler.

Ýngiltere ilac endustrisi birligi son 10 yilda ms le ilgili cok onemli arastirmalar yapildigi ve cok buyuk gelismeler oldugunu bundan sonraki 10 yilda da tedaviler, yeni ilaclarla ilgili cok guzel gelismeler olacagini aciklamislar. 
Logged
nese
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 692



« Yantla #33 : 19 Aralk 2007 - 11:01:44 »

ellerine saðlýk
Logged
ilhan
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 1
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 800


demir tava geldi kömür akýl baþa geldi ömür bitti


« Yantla #34 : 25 Aralk 2007 - 17:27:52 »

Arastirmacilar 2008 yili ms arastirmalari konusunda hedefin Kan Beyin Bariyerinin tamir edilmesi olmasi gerektigi konusunda hem fikir olmuslar.
Saint Louis Universitesinden William A. Banks, Kan Beyin Bariyeri (KBB) hakkinda hala bilinmayenler oldugu, yanlis bilgiler oldugu, zarar gormesi halinde restorasyonu icin ilaclar, tedaviler gelistirilmesi gerektigini soylemis. Bilindigi gibi kan hucreleri beyne oksijen ve gerekli besinleri sagliyor, KBB de bu hucrelerle beyne toksinlerin antikorlarin girmesini engelliyor. KBB nin yikilmasi ile istenmeyenlerde beyne gidiyor ve Merkezi Sinir Sistemine (MSS) zarar veriyor. Bilim adamlari ms le basa cikmada KBB nin tamirinin cok onemli oldugunu bu yuzden 2008 de KBB arastirma amacli en az 7-8 onemli projenin baslatilmasi gerektigini bildiriyorlar.
Myelin Tamir Timi ise yeniden myelin ureten hucrelerin plaklarin oldugu bolgelere nakledilmesi ile myelinin tamir edilmesi arastirmalarinin basarili sonuclar vermesi icin KBB tamirinin de cok onemli oldugunu Myelin ve KBB tamiri arastirmalarinin birlikte yurutulmasi gerektigini belirtiyor.
Bir ustte yazdigim gibi Amiloride adli kan basinci ilacinin kan beyin bariyerinin yikilmasi ve restore edilmesi tedavisinde yararli oldugu farkedilmesi de kan basinci ilaclari ve KBB arastirmalarinin 2008 yilinin ana hedefi olmasi gerektigi konusunda arastirmacilari birlestiriyor.

Logged
sonay
Ýlgili Üye
**

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 91


« Yantla #35 : 25 Aralk 2007 - 21:48:41 »

ms le ilgili haberlerduymak çok güzel umarým en kýsazamanda çaresi bulunurda saðlýmýza kvuþuruz...bu haberler için  teþekkürler....
Logged
nisa
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 734



« Yantla #36 : 25 Aralk 2007 - 22:33:19 »

arkadaslar paylaþýmlarýnýz için tþk ederiz ama bence bunlar çok uzun vadeli bi süreç yani daha çok bekleriz gibi geliyo bana nedense bu haberlere sevinemiyorum Ney 5 yýl önce de deniyorduki 5 yýl sonra tedavisi bulunacak hani inþallah demekten baþka biþey diyemiyorum bi 5 yýl daha bekleyelim bakalým...bu arada yarýn mr çekiniyorum olmadý iþte mr sýz düzelmicek yani mr da çözüm deil ama bakalým neymiþ ögrenelim atakmý?Ney sevgiyle kalýn elinize emegine saglýk ilhan abi ve hazan .....
Logged
kivo
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 7
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 2532



« Yantla #37 : 26 Aralk 2007 - 14:32:09 »

teþekkürler ilhan paylaþýmýn için
Logged

HATIRLAR
MISIN DOGDUGUN ZAMANLARI? SEN AGLARKEN HERKES SEVINÇLE GÜLÜSÜYORDU. ÖYLE
BIR ÖMÜR YAÞA KI, ÖLDÜGÜN ZAMAN HERKES AGLASIN, SEN MUTLULUKLA GÜLÜMSE.
ilhan
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 1
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 800


demir tava geldi kömür akýl baþa geldi ömür bitti


« Yantla #38 : 26 Aralk 2007 - 20:05:13 »

OHSU/VAMC TARAFINDAN ÝCAT EDÝLEN MS ÝLACI
(21 MAYIS 2007)

Oregon Saðlýk Bilim Üniversitesi ve Portland Saðlýk Merkezi tarafýndan tamamen gelecek vaat edici yeni MS ilacý geliþtirildi. Montesano’nun kuzeybatýsýnda 55 yaþýnda bir kadýn ilk tedavi olan kiþi olacak.

Anna FOSTER Secondary Progressive (ikincil ilerleyen ) MS hastasý.OHSU Saðlýk Merkezinin çýkardýðý RTL 1000 isimli damarlara zerk edilen ilaca maruz kalan ülkedeki 3.kiþi olacak.Anna FOSTER sabah saat 9:00 ‘ da geldiði zaman araþtýrmacý deneyin bir aþamasýnda idi.O ilacýn damar yoluyla verileceðinin bilincinde olacak ve deðerlendirme için hastanede 24 saat kalacak.

Anna MS teþhisi konduðundan beri birçok þeyin deðiþtiðini ve burada þimdi MS için týbbi tedaviler olduðunu ama saðlam bir grup insan için bu tedavilerin uymadýðýný söyledi. Anna 1990 yýlýndan beri MS hastasý fakat çocukluk çaðýndan beri rahatsýz olduðunu söyledi.O bu hastalýkta erken belirtiler (sinyaller) olduðuna inanýyor.Anna baþka þanslara sahip olduðunda heyecanlandýðýný ve yeni týbbi tedavileri görmek istediðini belirtiyor.

OHSU ve VAMC araþtýrmacýlarý RTL 1000 adlý ilacýn potansiyelini geliþtirdiler ve recombinant T-cell receptor ligand (RTL) olarak adlandýrdýlar.RTL 1000 yüksek derecede seçilmiþ bir proteindir ve hastalýk çýkaran beyaz kan hücrelerini veya T hücrelerini donduruyor onlarý alýp söndürüyor.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Aþaðýda ilacýn isminde yer alan recombinant tanýmýný ben araþtýrýp yazdým çeviride yer almamaktadýr.

RECOMBÝNANT NEDÝR ? Recombinant adý verilen geni genetik yöntemle elde edilen antijen ile incelenen serum arasýnda bulunan bir antikorun arasýndaki reaksiyona dayanan serolojik inceleme,Sonuçlar enzimatik deteksiyonla tetiklenen bir renklenme reaksiyonuyla ortaya çýkarýlýr.

Dennis BOURDETTE ;fare modeli üzerindeki çalýþmalarýný kendi bilim adamlarýnýn ve mühendislerinin çýkarmalarýný ve protein yapmayý saðlamalarýnýn müthiþ bir fikir olduðunu söyledi.

OHSU’nun teknoloji transfer ofisi ve ortaklarý yerel biyoteknoloji þirketleri denemeler için sermaye temin ediyorlar.

M.D Professor OHSU Saðlýk Merkezi Nöroloji Yönetim Kurulu Baþkaný ve Oregon Merkez Multiple Skleroz baþkanýdýr.OHSU araþtýrmalarýndan temel biyoteknoloji yan ürünlerinin sonuçlarý Oregon için bir örnek teþkil etmektedir.Bizim araþtýrma gruplarý için ben çok gururluyum diyerek ekledi “ Bu bizim için ,OHSU için ve Oregon için iyi “

MS’e sebep olan T hücreleri beyin ve omurilik sinir tellerini saran yaðlý kýlýf ( miyelin kýlýfý) ve sinir tellerinin sevk iletmedeki yeteneklerini kaybetmeye neden olmuþtur.RTL 1000 MS ‘e neden olan T hücrelerini donduran,aktifleþmesini önleyen ve hücreleri þaþýrtan bir biyomühendislik çalýþmasýdýr.

Profesör VANDENBARK klinik deneyi RTL 1000 adlý ilacýný “ kutsal kase “ olarak adlandýrdý.Hastalýða sebep olan T hücreleri için aranan çok güzel ve has bir ilaca sahip olduklarýný söyledi.Merkezi sinir sisteminde saklanan virüse karþý ihtiyaç duyulan T hücrelerinin çoðunu blokluyor.Profesör VANDENBARK biz fikrimizi ve bazý þeyleri gerçekten geliþtirdik dedi.

Vandenbark,Offner ve Burrows MS için fare modeli üzerinde yürütülen çalýþmanýn erken zamanlarýnda RTL 1OOO’in sinir tellerine zarar veren ve miyelini parçalayan (demiyelinizasyonun ) ortadan kalktýðýný gördüler.

Biz RTL 1000 tedavisine baþlamadan önce zarara uðrayan sinir telleri ve miyelin kaybýnýn felce uðramasýný bekleyene kadar fare modeli üzerinde test ettik ve RTL 1000 ‘in zararý iptal ettiðinin farkýna varýnca þaþýrdýk.Sonuçlar inanýlmazdý.

Profesör Vandenbark dedi ki; “Biz gerçekten miyelin ve sinir tellerini yani her ikisini de
iyileþtirdik.Eðer erken teþhiste hastalýðý yakalayabilirsek zarara engel olabiliriz.”

MS bilim adamlarýnýn 20 yýldan fazla süren çalýþmalarý ve klinik deneylerinin sonuçlarý RTL 1000 adlý ilacý gösteriyor.OHSU ve VAMC kliniklerinde geliþtirilen bu ilaç ile hastalýða sebep olan T hücrelerini ve vücudun doðal yeteneklerini kontrol altýna alýyor.

Onlar son zamanlarda uluslar arasý denemelerle baþka MS ilaçlarý icat ederek bunu lanse ettiler.Vandenbark ve Offner MS ‘te koruyucu T hücrelerinin aktivitelerini düzenleyen, destek olan baþka bir ilacý da NeuroVax olarak adlandýrdýlar.

T hücreleri receptor peptide aþýsý kabul edilerek,bu tedavi yaklaþmýþtýr.Belki deðiþik otoümmine hastalýklarýn (þeker ve romatoid artrid yani iltihaplý romatizma) tedavisi için de denenecektir.

Ülkede çok sayýda MS odaklý akademik araþtýrma proðramlarý var.Ýcat edilen 2 tedavinin klinik deneyleri devam etmektedir.Profesör Bourdette “bu fevkalade” dedi.
Klinik deneylerde test,örnek tedavi ,görüþler ve icatlarý bitirme (baþarma) hakkýnda konuþtuklarýný belirtti.

Araþtýrmalar 30 katýlýmcý ile 6 merkezde denenecektir.Bu araþtýrmalar OHSU,Yale Indiana,Maryland Üniversitesi,Kansas saðlýk merkezini de kapsamaktadýr.Onlar ilacýn güvenirliliði,yan etkileri ve güvenli doz oranýna karar vererek,deðerlendireceklerdir.

Ulusal MS derneðine göre Amerika’da 400.000 Ms hastasý olduðu ve haftada 200 kiþiye MS tanýsý konduðunu tahmin ediyor.Dünyanýn her yerinde 2.5 milyon MS hastasý olduðuna inanýlýyor.

www.ohsu.edu.com sitesinden alýntý yapýlarak Türkçe’ye çevrilmiþtir.
 ÇEVÝREN:DÝLEK DUYGU
Logged
ilhan
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 1
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 800


demir tava geldi kömür akýl baþa geldi ömür bitti


« Yantla #39 : 02 Ocak 2008 - 17:09:14 »

Bioness L-300 diye bir cihaz varmýþ. Ayakkabý içine konan sensörler ve bacaða baðlanan cihaz ile yürümeye yardýmcý oluyormuþ, ms li hastalarda da kullanýlýyormuþ. Ücreti pahalýymýþ ödenip ödenmeyeceði konusu, varsa Türkiye daðýtýcýsý araþtýrýlabilir. Cihaz hakkýnda bilgi www.bionessinc.com sayfasýndan araþtýrýlabilir. Belki birinin iþine yarar diye yazdým.
Logged
nese
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 692



« Yantla #40 : 02 Ocak 2008 - 17:48:21 »

ilhan duyarlýlýðýn gerçekten beni çok sevindiriyor
görüþmek  ümidi ile
saygýlar..........
Logged
ilhan
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 1
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 800


demir tava geldi kömür akýl baþa geldi ömür bitti


« Yantla #41 : 07 Ocak 2008 - 17:22:34 »

Elan Pharmaceuticals ve Biogen Idec firmalarý tysabri 2007 raporlarýný açýklamýþlar. Aralýk 2007 itibariyle dünyada 21.000 ms li tysabri kullanýyormuþ, bugüne kadar herhangi bir sorunla karþýlaþýlmadýðý ilacýn beklenen güvenli datalarýnýn elde edildiðini açýklamýþlar
Logged
kivo
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 7
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 2532



« Yantla #42 : 07 Ocak 2008 - 19:27:47 »

önümüzdeki yýl büyük ihtimalle kullanýcam o ilacý bende. teþekkürler ilhan 
Logged

HATIRLAR
MISIN DOGDUGUN ZAMANLARI? SEN AGLARKEN HERKES SEVINÇLE GÜLÜSÜYORDU. ÖYLE
BIR ÖMÜR YAÞA KI, ÖLDÜGÜN ZAMAN HERKES AGLASIN, SEN MUTLULUKLA GÜLÜMSE.
ilhan
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 1
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 800


demir tava geldi kömür akýl baþa geldi ömür bitti


« Yantla #43 : 14 Ocak 2008 - 18:23:13 »

Ýsrail’de Tel Aviv ve Kudus/Hebrew universitelerine teknoloji transferi yapan Yissum Ltd., bir açýklama yapmýþ. Yeni keþfedilen ve  kan beyin bariyerine karþý yetenekli olan N-acetylcysteine amide (AD4)  adlý antioksidantýn, oxidative baský ile baðlantýlý olan Parkinson's, Alzheimer's, multiple sclerosis gibi neurodegenerative hastalýklarýn önlenmesi ve tedavisinde kullanýlabileceðini açýklamýþ. Serbest radikaller tarafýndan teþvik edilen oxidative baský  neurodegenerative hastalýklarýn ilerlemesinde önemli rol oynuyor. Klinik öncesi laboratuar çalýþmalarý  N-acetylcysteine amide (AD4) nin hücreleri oxidative baský zararlarýndan  koruduðunu göstermiþ, ilerleyen çalýþmalarda da Parkinson's ve ms hayvan modellerinde N-acetylcysteine amide (AD4) nin sinir hücrelerini koruduðu görülmüþtür. Daha önce de belittiðim gibi araþtýrmacýlar 2008 yýlýnda kan beyin bariyeri araþtýrmalarýnýn myelin tamiri araþtýrmalarýna paralel yürütüleceðini açýklamýþlardý.
Logged
ilhan
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 1
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 800


demir tava geldi kömür akýl baþa geldi ömür bitti


« Yantla #44 : 15 Ocak 2008 - 16:12:13 »

Ýngiliz araþtýrmacýlar Amerika'da yaþayan bir keçi türünden öldürücü MS hastalýðýna karþý mucizevi serum üretmeyi baþardýlar. Deneme sürecinde iyileþen hastalar basýna tanýtýldý

Týp dünyasýnýn tam tedavi edemediði hastalýklardan Multiple Skleroz (MS)'ten muzdarip hastalar için yeni bir umut ýþýðý doðdu. Amerika'da özel olarak aþýlanan keçilerin kanýndan elde edilen ve 2004 baþýndan beri kullanýlan serumu deneyen hastalarda olumlu ilerlemeler gözlendi. Bu hastalarýn hayatlarý anýnda deðiþmeye baþladý. MS hastasý Michael Bovingdon eklemlerinde meydana gelen hasar nedeniyle 3 yaþýndaki çocuðuyla ilgilenemiyordu. 41 yaþýnda çiftçilik yapan ve MS nedeniyle hayli zor zamanlar yaþamaya baþlayan Bovingdon'a yýl baþýndan beri düzenli olarak aþýdan enjekte edilmeye baþlandý. Mucizevi þekilde durumu giderek düzelmeye baþlayan Bovingdon, týbbi araþtýrma sürece tamamlanmadýðý için piyasaya henüz sürülmeyen mucizevi serumla tedavi gören yüzlerce MS hastasýndan sadece biri. Serumun onaylanmasýnýn ardýndan patenti alýnarak piyasaya sürülecek.

Yakýnda piyasada

Ancak bir süre daha mucizevi iyileþme gösteren hastalarýn durumlarý takip edilecek. Meþhur MS hastalarýndan biri de 1970'lerde Osmond Brothers adlý grubu kurarak milyonlarca hayran kitlesine sahip olan Alan Osmond. MS'e yakalandýktan sonra bir internet sitesi kurarak insanlarla dayanýþma içine giren 55 yaþýndaki Osmond, mucize seruma ulaþabilmek için Ýngiltere'ye gelerek araþtýrmalarda gönüllü denek oldu. Hastalýða yakalandýktan sonra vücudunun sað tarafýný kontrol edemeyen Osmond, daha sonra sitesinde mucizevi serum dolu iðnelerin kendini nasýl iyileþtirdiðini yazdý. Osmond, parmaðýný bile oynatamaz haldeyken yýllar sonra karýsýyla sinemaya gitmenin mutluluðunu anlattý. Londra'daki Wellington Hastanesi'nde yürütülen deneylerden baþarýlý sonuç alýnan 6 hastayla ilgili ilk defa bilgi verildi. Aimspro adý verilen ve Ýngiltere menþeili Daval adlý bir þirket tarafýndan piyasaya sürülecek ilacýn ilk iðneyi takiben olumlu belirtilerini gösterdiði açýklandý. Serumla ilgili olarak verilen detaylar Amerika kýtasýnda yaþayan özel aþýlarla yetiþtirilen keçiler olarak gösterildi. Ýngiltere'deki MS Tedavi Merkezi'nde yapýlan basýn toplantýsýnda araþtýrma ekibinin baþý

Judy Graham, aþýnýn iyileþtirme ihtimalinin yüzde 85 olduðunu açýkladý.

MS NEDIR

Multipl Skleroz (MS) iki önemli bölümden, beyin ve omurilikten oluþan merkezi sinir sistemine ait bir hastalýktýr. Merkezi sinir sisteminde sinir liflerini çevreleyen ve koruyan miyelin isimli yaðlý bir doku vardýr ve bu doku sinir liflerinin elektrik uyarýlarýný iletmelerine yardýmcý olur. MS'de miyelin skleroz adý verilen nedbeler býrakarak birçok bölgede yok olur. Hasar gören bu bölgeler plaklar veya lezyonlar olarak da bilinir. Miyelin sadece sinir liflerini korumakla kalmayýp, görevlerini yerine getirmelerini de saðlar. Miyelin yok olduðunda veya hasar gördüðünde, sinirlerin beyine giden veya beyinden gelen elektrik uyarýlarýný iletebilme kapasiteleri kesintiye uðrar ve bu durum çeþitli MS belirtilerini (semptomlarýný) ortaya çýkarýr. MS bulaþýcý deðildir. Aile hiç kimse hastadan bu hastalýðý kapmaz.

Alan Osmond iðnelerle nasýl iyileþti

Bir zamanlar Osmond Brothers adlý müzik grubuyla hayranlarýný coþturan Alan Osmond, MS hastalýðýna yakalanýnca adeta dünyasý karardý. Sað tarafýna kýsmi felç gelen Osmond, diðer hastalarla dayanýþma içinde bu hastalýða karþý amansýz bir mücadele baþlattý. Geçtiðimiz yýl baþýnda Ýngiltere'de mucize bir serumun üretildiði haberi binlerce hasta gibi onun da umudu oldu. Osmond, kendi web sitesinde her iðnede nasýl iyileþtiðini anlattý.

DIÞ HABERLER SERVÝSÝ



Türk uzmanlara göre mucizeler aldatýcý olabilir

Nedeni bilinmeyen hastalýklar arasýnda yer alan ve bir sinir sistemi hastalýðý olan Multipl Skleroz'a (MS) Amerika'da keçilerin kanýndan yapýlan bir aþýnýn, iyi geldiði yolundaki araþtýrmalar, uzmanlara umut vermedi. Nörologlar, bu hastalýðýn sinirleri bozduðu için týpký kanser gibi her hastada farklýlýklar gösterebileceðine iþaret ederek 'MS'te sýrlar çözülüyor ama ortaya baþka sýrlar çýkýyor' diyerek, hastalýðýn sýrrýný koruduðunu belirtiyor.

Türkiye MS Derneði ve Avrupa MS Derneði üyesi Nöroloji Uzmaný Jale Aðaoðlu, Amerika'daki geliþmenin sevindirici olduðunu ancak bilimsel çalýþmanýn istatistiksel verileri ortaya dökülmeden umut verici olup olmadýðýnýn tartýþýlýr olduðunu kaydetti. Aðaoðlu, 'Bizim Avrupa'da ve Amerika'daki MS'le ilgili bütün bilimsel araþtýrmalardan bilgimiz oluyor. Ancak, keçi kaný aþýsý henüz bize ulaþmadý. Böyle birþey olsa dahi önce istatistik çalýþma yapýlmalý. Çalýþma grubu oluþturulmalý. Atak indeksi çýkarýlmalý. Bu hastalýk hala sýrrýný koruyor' dedi.

Sýcak iklimler riskli

Nöroloji Uzmaný Bülent Madi ise MS hastalýðýnýn sýcak iklimlerde daha da çok görüldüðüne dikkat çekerek, 'Bir ara bitki özlerinin MS'i tedavi ettiði söylendi. Sonra 'susam yaðý iyi geliyor' dendi. Herkes birþey söylüyor ama hastalýk hala sýrrýný koruyor. Bu hastalýk kanser gibi kiþilere baðlý olarak iyileþme söz konusu oluyor. Benim bir hastam var 15 sene önce teþhisi kondu. Her 3-4 yýl da bir atak geçiriyor. Bazen bu hastalýk ataklarla devam ediyor, bazen de ölüme götürüyor' dedi. Türkiye'de 35 bin MS hastasý olduðu tahmin edilirken, hastalýk çoðu kez akýl hastalýðý ya da 'sarhoþ'luk gibi algýlanýyor. MS çoðu kez akýl hastalýðý ya da sorhoþluk gibi algýlanýyor. Kimlerin MS olabileceði önceden söylenemiyor ama kadýnlarda 2 kat daha fazla görüldüðü ve gençlerde sýk rastlandýðý biliniyor. Beynin konuþma, yürüme, görme gibi fonksiyonlarý üzerindeki kontrolünü kaybetmesine neden olan MS, ileri dönemde tekerlekli sandalyeye mahkum olmaya kadar götürebiliyor.

Gül KÝREKLO / ÝSTANBUL

KAYNAK:AKÞAM GAZETESÝ
Logged
Sayfa: 1 2 [3] 4 5   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


29 Ekim 2022 - 12:51:17