Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Sayfay Yazdr - Beslenme

FORUM => Doktorumuza Sorularýnýz... => Konuyu balatan: oslem zerinde 11 Aralk 2012 - 17:02:03



Konu Bal: Beslenme
Gnderen: oslem zerinde 11 Aralk 2012 - 17:02:03
 Merhaba Sevda Haným , MS te beslenme hakkýnda çeþitli yerlerde farklý diyetler var doðruluk payý herzaman tartýþýlýyor.Bizler genel olarak saðlýklý beslenmek , hayvansal yaglardan uzak durup katký maddesi olan gýdalarý tüketmemeliyiz diye biliyoruz sizin hastalarýnýza önerdiðiniz beslenme þekli nedir ?


Konu Bal: Ynt: Beslenme
Gnderen: Neurologist zerinde 03 Ocak 2013 - 17:38:06
Özlem Haným,

MS hastalýðýnýn ilerlemesini yavaþlatan veya oluþmasýný engelleyen diyet türleri üzerinde birçok çalýþma yapýlmýþ ve yapýlmakta. Elimizdeki mevcut bilimsel veriler ýþýðýnda þu andaki durumu size aktarmaya çalýþayým. Son dönemde yapýlan bir literatür derlemesinde MS üzerinde en net etkisi gözlenenin D vitamini olduðu belirtilmektedir. MS'in oluþumunu önleme ve gidiþatýný yavaþlatma yönünde olasý etkileri bulunduðundan bahsedilmektedir. Onun dýþýnda birkaç çalýþmada çoklu doymamýþ yað asitlerinin de MS ataklarýnýn þiddet ve süresini azaltabildiði üzerinde durulmaktadýr. Antioksidanlar (A, C, E vitaminleri), gingko biloba ekstreleri ve zerdeçal içerisinde bulunan curcumin maddesinin de MS üzerindeki etkileri ile ilgili çalýþmalar yapýlmýþ ve devam etmektedir ancak netlik kazanan bir durum yoktur (Nat Rev Neurol, 2012 - The Influence of Nutritional Factors on the Prognosis of MS-)

En son yayýnlanan çalýþmalardan birisinde Vitamin A'nýn metabolitlerinden birisinin (parçalandýðýnda ortaya çýkan maddelerden birisi) MS'de oluþan otoimmün cevabý azaltabildiðine dair kanýtlar bulunmuuþtur (J Neurosci Rural Pract, 201 2-The effect of vitamin A supplementation on stimulated T-cell proliferation with myelin oligodendrocyte glycoprotein in patients with multiple sclerosis-)

Bu bilgiler ýþýðýnda þu anki durumda söyleyebileceðimiz D vitamini, Omega 3 ve 6 dan zengin beslenmek gerektiði, beyaz eti tercih etmek gerektiði -Ayrýca kiþisel kanaatime göre son dönemdeki tavuklarýn çoðu doðal olmayan yöntemlerle beslendiði için, tavuktan kaçýnýp, bolca balýk tüketmek yönünde- Doymamýþ yað asitleri yani aðýrlýklý sývý yað (zeytinyaðý tercih olmalý) tüketilmeli. Fazla karbonhidrat ve katý yaðdan kaçýnmalý. Fazla yaðlý olmamak koþuluyla süt ve süt ürünler,ne aðýrlýk verilmeli. Her bireyin aslýnda yapmasý gerektiði gibi katký maddesi olan ve dondurulmuþ gýdalardan kaçýnmalý.

Umarým yazdýklarým açýklayýcý olmuþtur.

Sevgiyle kalýn!

Yrd Doç Dr Sevda Sarýkaya
Nöroloji Uzmaný
Ýletiþim:
drsevdasarikaya@gmail.com
www.facebook.com/drsevdasarikaya (http://www.facebook.com/drsevdasarikaya)
https:/twitter.com/drsevdasarikaya