Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Sayfay Yazdr - RAPOR... BÝLGÝ..

FORUM => Sorularýnýz , Sorunlarýnýz ve Paylaþýmlarýnýz... => Konuyu balatan: Under_Attack zerinde 18 Temmuz 2007 - 23:56:31



Konu Bal: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 18 Temmuz 2007 - 23:56:31
özürlü raporu hakkýnda bilgi sahibi olan arkadaslarýn paylaþýmlarýný beklerim. MS dolayýsýyla yani sadece taný konmuþ olmasý bile rapor almaya yeterlimidir?

-Nasýl ve nereye baþvuruluyor?

-Raporun avantajlarý ve dezavantajlarý nelerdir?. Vergi indirimi, tasýmacýlýkta indirimler, cep tel indirimi gibi sanýrsam... Tasýt alýmýnda ne gibi avantajlar var??.sadece %90 gerekiyormus yararlanabilmek için sanýrsam ve tasýtta bazý eklentilerin olmasý

-Dezavantajlarý?


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 23 Temmuz 2007 - 00:20:36
Ben cewabýmý aldýmda yok mu burada bilgi sahibi (kader) ortaðý, deneyimlerinden faydalanabilecegýmýz cok degerli üstadlarýmýz. Yine en iyisi kiþinin kendisidir by333


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 23 Temmuz 2007 - 00:29:16
Engellilere tanýnan çeþitli haklardan yararlanabilmek için engelli bireyin sakatlýðýnýn türünü ve derecesini gösteren Saðlýk Kurulu Raporu almasý zorunludur. Bu rapor, duruma göre Türkiye Ýþ Kurumu, Defterdarlýk, SHÇEK ÝL Müdürlüðü gibi kuruluþlarýn sevkiyle alýnabileceði gibi hastane baþhekimliklerine kiþinin bizzat baþvurmasý yoluyla da alýnabilir. Sosyal güvencesi bulunmayan yoksul kiþilerden rapor ücreti alýnmamasý hastane baþhekimliklerinin yetkisindedir.


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 23 Temmuz 2007 - 00:31:28
ÖZÜRLÜ KÝMLÝK KARTI NE DEMEKTÝR NASIL ALINIR?
    Özürlü Kimlik Kartý, özürlü kiþinin özrünün türünü, derecesini, sürekli veya geçici oluþunu, kimlik bilgilerini içeren ve Baþbakanlýk Özürlüler Ýdaresi Baþkanlýðý tarafýndan onaylanan bir kimlik kartýdýr. Bu kartý
alabilmek için engelli kiþinin aþaðýdaki belgeleri tamamlayarak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Ýl Müdürlüðüne baþvurmasý gerekmektedir.
- Saðlýk Kurulu Raporu,
- Sosyal çalýþmacý ya da psikolog tarafýndan doldurulmuþ Özürlü Kimlik Bilgi formu,
- Son 6 ayda çekilmiþ 2 adet fotoðraf,
- Nüfus cüzdaný fotokopisi
---------------------------------------------------------------------------------------
düzeltme. Artýk oran nüfus cüzdanýna ekleniyormuþ. Kimlik kartý verilmiyor


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 23 Temmuz 2007 - 00:32:15
ÖZÜRLÜ KÝMLÝK KARTININ AVANTAJLARI NELERDÝR
- Devlet Demir Yollarý ana hat yolu trenleri ile seyahatlerde %20 indirim,
- THY ile seyahat halinde belirlenen esas doðrultusunda %40 indirim,
- Turkcell ve Telsim cep telefonlarýnda indirimli ücretle görüþme,
- Milli Parklar, Devlet Tiyatrolarý, müzeler ve spor müsabakalarýndan (refakatçisi ile birlikte) ücretsiz yararlanma


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 23 Temmuz 2007 - 00:32:54
ENGELLÝLER ÝÇÝN MESLEK EDÝNDÝRME KURSLARI AÇAN KURUM VE KURULUÞLAR
- Türkiye Ýþ Kurumu,
- Halk Eðitim Merkezleri,
- Çýraklýk Eðitim Merkezleri,
- Özel Dershaneler,
- Belediyeler,
- Özürlülerle ilgili bazý dernekler ve vakýflar tarafýndan engelliler için meslek edindirme kurslarý düzenlenmektedir.  Bu kurslara katýlabilmek için söz konusu kurum ve kuruluþlarýn ikamet edilen ildeki þubeleriyle iliþkiye geçilmesi ve istenilen belgeler tamamlanarak baþvurulmasý gerekmektedir. Bu kurslar genellikle ücretsiz olup, bazý kuruluþlar ulaþým olanaðý da saðlamaktadýr. Engelli bireyin bu kurslara devam etmesi, diploma veya sertifika almasý, durumuna ve yeteneðine uygun bir iþe girmesini kolaylaþtýracaktýr.



Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 23 Temmuz 2007 - 00:33:31
ENGELLÝLER DEVLET MEMURU OLARAK ÇALIÞABÝLÝR MÝ
    Engelliler de 657 Sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 53. maddesine göre çýkarýlan “Sakatlarýn Devlet Memurluðuna Alýnma Þartlarý ile Hangi Ýþlerde Çalýþtýrýlacaklarý Hakkýnda Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde Devlet Memuru olarak çalýþabilmektedirler.
    Bir kamu kuruluþunun çalýþtýrdýðý memurlarýn %3’ü oranýnda engelli memur çalýþtýrma zorunluluðu vardýr. Engelli kiþinin belirli aralýklarla yapýlan sýnavlara katýlmasý bu sýnavlarda baþarýlý olmasý gerekmektedir. Hangi kurumlarýn sýnav açacaðý, alýnacak engellilerin sayýsý, aranan nitelikler, baþvuru için gereken belgeler, baþvurularýn nereye, hangi tarihe kadar yapýlacaðý; Resmi Gazete, TRT’nin televizyon ve radyo kanallarý ile tirajý yüksek gazetelerde yayýnlanan ilanlarla duyurulmaktadýr. Ayrýca bu sýnavlar hakkýndaki bilgiler Özürlüler Ýdaresi Baþkanlýðýnýn 0312 419 79 24 telefon numarasýndan veya www.memurlar.net adreslerindeki web sitelerinden de takip edilebilir


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 23 Temmuz 2007 - 00:34:05
ENGELLÝLER ÝÞÇÝ OLARAK ÇALIÞABÝLÝR MÝ
    Engellilerin kamu sektöründe veya özel sektörde iþ kanunu çerçevesinde iþçi olarak çalýþmalarý mümkündür. 4857 Sayýlý Ýþ Kanunun 30.maddesine göre 50 ve 50’nin üzerinde iþçi çalýþtýran kamu ve özel iþyerlerinin %3 oranýnda sakat iþçi çalýþtýrmalarý zorunludur. Bu zorunluluða uymayan iþverene çalýþtýrmadýðý her engelli iþçi için her ay 750 milyon TL ceza ödettirilmektedir. Ýþçi olarak iþe girebilmek için engelli bireyin öncelikle ikamet ettiði ildeki Ýþ-Kur þubesine þahsen baþvurmasý gerekmektedir. Ýþ-Kur þubesi engelli bireyi Saðlýk Kurulu Raporu almak üzere hastaneye sevk edecektir. Rapor alýndýktan ve istenen evraklar tamamlandýktan sonra Ýþ-Kur þubesinin sakatlar birimine kaydedilecek ve sýraya konulacaktýr. Sýrasý geldiðinde de iþe yerleþtirilmek üzere Kurum tarafýndan çaðrýlacaktýr.



Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 23 Temmuz 2007 - 00:35:31
ENGELLÝLER HANGÝ VERGÝ ÝNDÝRÝMLERÝNDEN YARARLANIR
    Hizmet erbabý, serbest meslek erbabý ve basit usulde vergilendirilen özürlüler ve bakmakla yükümlü olduðu özürlü yakýný olanlar 193 sayýlý Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde gelir vergisi indiriminden faydalanabilmektedirler. Ýndirim tutarý, indirimden yararlanan veya bakmakla yükümlü olduðu özürlünün özür derecesine göre birinci, ikinci ve üçüncü derece özürlü olmak üzere ayrý ayrý hesaplanmaktadýr.
    Kanuna göre, Çalýþma gücünün asgari % 80`ini kaybetmiþ bulunan hizmet erbabý birinci derece sakat, asgari % 60`ýný kaybetmiþ bulunan hizmet erbabý ikinci derece sakat, asgari % 40`ýný kaybetmiþ bulunan hizmet erbabý ise üçüncü derece sakat sayýlmaktadýr. Özürlü hizmet erbabýndan birinci derece özürlülerin aylýk maaþlarý veya ücretlerinin 440.000.000 TL, ikinci derece özürlülerin aylýk maaþlarý veya ücretlerinin 220.000.000 TL, üçüncü derece özürlülerin aylýk maaþlarýnýn veya ücretlerinin 110.000.000 TL’lik dilimi gelir vergisinden muaftýr. Bakanlar Kurulu her yýl bu miktarlarý yeniden belirlemeye yetkilidir. Serbest meslek erbabý ve basit usulde vergilendirilen özürlülerin vergi indirimleri, özür derecesine göre hizmet erbabý özürlülere tanýnan aylýk indirimin 12 ile çarpýlarak vergi matrahýndan düþürülmesi yoluyla hesaplanmaktadýr.


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 23 Temmuz 2007 - 00:36:32
VERGÝ ÝNDÝRÝMÝNDEN NASIL YARARLANILIR
    Sakatlýk indiriminden yararlanmak isteyen;

ÖZÜRLÜ HÝZMET ERBABI ÝÇÝN:
- Dilekçe
- Çalýþtýðý iþyerinden alacaðý hizmet erbabý olduðunu gösterir belge,
- Nüfus cüzdaný örneði,
- Üç adet fotoðraf.

HÝZMET ERBABININ BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUÐU ÖZÜRLÜ KÝÞÝLER ÝÇÝN:
- Bir dilekçe,
- Ücretlinin çalýþtýðý iþyerinden alacaðý hizmet erbabý olduðunu gösterir belge,
- Özürlü kiþilerin nüfus cüzdaný örneði ve üç adet fotoðrafý,
- Özürlü kiþiye bakmakla yükümlü olduðunu göstermek üzere, ücretlinin çalýþtýðý iþyerinden veya durumuna göre kayýtlý olduðu sosyal güvenlik kuruluþundan alýnan ve özürlü kiþiye ait saðlýk karnesinin kimlik bilgilerini içeren sayfalarýnýn birer örneði,.

ÖZÜRLÜ SERBEST MESLEK ERBABI ÝÇÝN:
- Bir dilekçe,
- Vergi kimlik numarasýný gösteren belge,
- Nüfus cüzdaný örneði ve üç adet fotoðraf.

SERBEST MESLEK ERBABININ BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUÐU ÖZÜRLÜ KÝÞÝLER ÝÇÝN:
- Bir dilekçe,
- Serbest meslek erbabýnýn vergi kimlik numarasýný gösteren belge,
- Özürlü kiþilerin nüfus cüzdaný örneði ve üç adet fotoðrafý,
- Özürlü kiþiye bakmakla yükümlü olduðunu göstermek üzere, serbest meslek erbabýnýn kayýtlý olduðu sosyal güvenlik kuruluþundan alýnan ve özürlü kiþiye ait saðlýk karnesinin kimlik bilgilerini içeren sayfalarýnýn birer örneði.

SAKATLIK ÝNDÝRÝMÝNDEN YARARLANMA HAKKINA SAHÝP BASÝT USULDE VERGÝLENDÝRÝLEN ÖZÜRLÜLER ÝÇÝN:
Bir dilekçe ve vergi kimlik numarasýný gösteren belge, nüfus cüzdaný örneði ve üç adet fotoðraf ile birlikte,
- Ýllerde, defterdarlýk gelir müdürlüðüne,
- Baðýmsýz vergi dairesi bulunan ilçelerde vergi dairesi müdürlüðüne,
- Diðer ilçelerde mal müdürlüklerine baþvurabilirler


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 23 Temmuz 2007 - 00:39:28
ÖZEL TÜKETÝM VERGÝSÝ, H sýnýfý sürücü ehliyeti bulunan Devlet Hastanesi’nden, özel tertibatlý otomobil kullanabileceðine dair heyet raporu alan özürlülerden %27 ÖTV alýnmaz.
MOTORLU TAÞITLAR VERGÝSÝ ÝSTÝSNASI , Sakatlýk dereceleri %90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adlarýna kayýtlý taþýtlar ile diðer malul ve engellilerin , bu durumlarýna uygun hale getirilmiþ özel tertibatlý taþýtlar motorlu taþýtlar vergisinden istisnadýr. Sakatlýk dereceleri %90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adlarýna kayýtlý taþýtlarý bizzat kullanma zorunluluðu yoktur. Bu muafiyetten yararlanmak isteyen engellilerin tam teþekküllü Devlet hastanesinden alacaklarý saðlýk kurulu raporu ile ilgili vergi dairesine baþvurmalarý gerekmektedir.
GÜMRÜK VERGÝSÝ, Engellilerin kendi özel kullanýmlarý için yurt dýþýndan ithal ettiði alet ve makinelerden gümrük vergisi alýnmaz. Gümrük kanununa göre, sakatlar tarafýndan kullanýlmak üzere özel surette imal edilmiþ hareket ettirici tertibatý bulunan ve bunlar tarafýndan ithal edilen motorlu ve motorsuz koltuklar, bisiklet, motosiklet ve binek otomobilleri gümrük vergisinden muaftýr.


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 23 Temmuz 2007 - 00:49:09
ENGELLÝLER KAC YILDA EMEKLÝ OLABÝLÝR
 
      Emekli Sandýðý'na baðlý olan ve bedensel ve zihinsel yeteneklerindeki eksiklik nedeniyle %40’ýn üstünde sakatlýk raporu bulunan engelliler, 15 yýl fiili hizmetlerini tamamladýklarý takdirde emeklilik hakkýndan yararlanabilirler.SSK,  Sigortalý olarak ilk defa çalýþmaya baþladýðý tarihten önce bu Kanunun 53’ncü maddesine göre malul sayýlmayý gerektirecek derecede hastalýk veya arýzasý bulunan ve bu nedenle malullük aylýðýndan yararlanamayan sigortalýlar, yaþlarý ne olursa olsun en az 15 yýldan beri sigortalý bulunmak ve en az 3600 gün malullük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarý pirimi ödemiþ olmak þartýyla yaþlýlýk aylýðýndan yararlanýrlar. Sakatlýðý nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmýþ durumda olan sigortalýlardan;ilgili mevzuatý uyarýnca , 1. derece sakatlýðý olanlar yaþlarý ne olursa olsun en az on beþ yýldan beri sigortalý bulunmak ve en az 3600 gün malullük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarý primi ödemiþ olmak,  II. derece sakatlýðý olanlar yaþlarý ne olursa olsun en az onsekiz yýldan beri sigortalý olmak ve en az 4000 gün malullük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarý primi ödemiþ olmak,III. derece sakatlýðý olanlar yaþlarý ne olursa olsun en az yirmi yýldan beri sigortalý olmak ve en az 4400 gün malullük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarý primi ödemiþ olmalarý þartýyla yaþlýlýk aylýðýndan yararlanýrlar. Sakatlýðý nedeniyle vergi indiriminden yararlanmasý dolayýsýyla yaþlýlýk aylýðýna hak kazanarak yaþlýlýk aylýðý alanlar Kurumca kontrol muayenesine tabi tutulabilir. Emeklilik için,
- 3 Resim
- Vukuatlý nüfus örneði,
- Saðlýk Raporu ile baþvurmalarý gerekir.
BAÐKUR, Bað-kur, engellilere yönelik özel bir erken emeklilik uygulamasý yapmamaktadýr.
Malulen emeklilik durumu ile ilgili olarak 3 Sosyal Güvenlik Kuruluþu’nun da erken emeklilik uygulamasý vardýr.


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 23 Temmuz 2007 - 00:49:45
Engelliler gereksinimleri olan araç, gereç ve cihazlarý ücretsiz olarak temin edebilirler mi?
      Sakatlýklarý nedeniyle özel araç-gereç ve cihazlara ihtiyacý olan engelliler, bir sosyal güvenlik kuruluþuna baðlý iseler ihtiyaç duyduklarý araç-gereç ve cihazlarý baðlý bulunduklarý sosyal güvenlik kuruluþundan ücretsiz olarak saðlayabilirler. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluþuna baðlý bulunmayan engellilerin ihtiyaç duyduklarý özel araç-gereç ve cihazlarý ücretsiz olarak saðlayabilmeleri için aþaðýdaki belgeleri tamamlayarak ikamet ettikleri Kaymakamlýðýn Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakfýna baþvurmalarý gerekmektedir. Baþvuru için gerekenler;
- Yeþilkart,
- Fakirlik kaðýdý,
- Ýkametgah kaðýdý


Konu Bal: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: @LB@TRoS zerinde 23 Temmuz 2007 - 07:47:44
sevgili arkadaþým eline saðlýk yazmýþsýn araþtýrmýþsýn ama sana bir sorum olacak bu kanun ve her neyse ms li olan bir hasta için ne kadar gecerli benim bedensel bir sýkýntým yok cok þükür þuan ama ms li olmam bu kapsam içerisinde yer alacakmýdýr?


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 23 Temmuz 2007 - 18:19:52
Merhaba arkadasým þuan hiçbir özür durumun olmasa bile ms raporlarýnla heyet günü baþvurdugunda %40 rapor alýnabiliyor. %40tan asagýsý bi iþe yaramýyor. Genellikle takip ettiðim kadarýyla %40 rapor rahat alýnýyor. Ama malesef bundada bir standart yok sanýrým az da olsa %40nýn altýnda rapor werilenlerde war. Yani ayný durumda olan 2 mslinin birine %40 rapor werilebilirken, diðerine %40nýn altýnda rapor werildigide oluyor malesef. sacmalýk iþte. O an heyettekilerin psýkolojýk durumuna baglý desek, bizim kendi baglama yetenegýmýz mi desek bilmiyorum. Saygýlar


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 23 Temmuz 2007 - 18:24:08
mesela bir arkadasýn paylasýmý.........

'senin drmuna yada heyetdeki noroloji uzamanýna göre deðiþen oranlarda rapor alabilirsin.dýþarýdan hiçbirþeyin görülmesede.bana iki kere lazýmm oldu.durmum ayný olmasýna raðmen birsi %40 birsi %60 verdi..'


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: zuhal zerinde 24 Temmuz 2007 - 15:08:46
BENDE BASVURDUM DEVLET HASTANESINDEN VERILEN RAPORDA SADECE SUREKLI ISARETLENMIS AMA YUZDE YAZILMAMIS ANKARA YA GONDERILDI SIMDI ORDAN CEVAP BEKLIYORUM SIZCE NE OLURKI UMUTLANSAM MI KI ???


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: adora zerinde 24 Temmuz 2007 - 21:31:50
ya biz özürlümüyüz ki ? :S


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 24 Temmuz 2007 - 22:33:35
kalýcý sekel oluþmuþ bir sürü kiþi var ms nedeniyle ne yazýk ki .Ýnsallah herseyin hayýrlýsý ne diyelim


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: aliyilyaz zerinde 27 Temmuz 2007 - 16:10:37
mesela bir arkadasýn paylasýmý.........

'senin drmuna yada heyetdeki noroloji uzamanýna göre deðiþen oranlarda rapor alabilirsin.dýþarýdan hiçbirþeyin görülmesede.bana iki kere lazýmm oldu.durmum ayný olmasýna raðmen birsi %40 birsi %60 verdi..'

dostum merak ettim. arkadaþýn bu raporu hangi hastaneden aldý.

sebepini merak ediyorsun benzer bi rapora benim de ihtiyacým var...

kýsa zaman da cevabýný bekliyorum..


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: Under_Attack zerinde 27 Temmuz 2007 - 17:44:07
Mrb Alýyýlyaz sizdeki soru iþaretleri bendede mevcut bu konuda. Ms le ilgili bir düzenlenme olmadýðýndan ayný hastaneye bile gitseniz deðiþik oranlarda rapor alýnýyor. Bende diðer mslilerin paylaþýmlarýný okuyarak öðrendim... örnek izmir Alsancak Devlet hastanesýnde benzer durumda 2 kiþiden biri %40 alýrken diðeri %20 almasý, biride vakýf gurebaya gitmiþ %18 verilmiþ, birine kartal araþtýrmadan %50 verilmiþ vs vs

Yani ayný hastane bile olsa bir standart yok. erken emeklilik vs için bende rapor  basvurup basvurmama konusunda kararsýzým. çünkü net biþey yok malesef. soru iþaretleri ayný. saygýlar.


Konu Bal: Ynt: RAPOR... BÝLGÝ..
Gnderen: aliyilyaz zerinde 29 Temmuz 2007 - 13:54:22
saol dostum. bende bu konuyu araþtýrýyorum. edindiðim bilgileri bu baþlýk altýnda arkadaþlarla paylaþýrým.