Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Sayfay Yazdr - MESANE SORUNLARI HAKKINDA

FORUM => Sorularýnýz , Sorunlarýnýz ve Paylaþýmlarýnýz... => Konuyu balatan: Under_Attack zerinde 06 Temmuz 2007 - 13:53:01



Konu Bal: MESANE SORUNLARI HAKKINDA
Gnderen: Under_Attack zerinde 06 Temmuz 2007 - 13:53:01
MS MESANE SORUNLARINA  YOL AÇAR  MI ?

“Mesanemle ilgili sorunlar var gibi. Her zamankinden daha sýk tuvalete gitmek zorunda kalýyorum. Bazen de tam zamanýnda yapamýyorum. Bu MS ile ilgili bir þey midir ?“

MS’li kimselerin mesane kontrolünde  bazý bozukluklar yaþamalarý oldukça sýk bir durumdur. MS’lilerin %90’ýnda hastalýk sürecinin herhangi bir yerinde mesane iþlev bozukluðu ortaya çýkar. Ýdrar problemleri yýkýcýdýr ve týbbi, duygusal ve hijyenik sorunlar yaratarak; sosyal, sözel ve cinsel aktiviteler gibi kritik yaþam alanlarýný olumsuz etkileyebilir. Ancak çoðu mesane belirtileri baþarý ile tedavi edilebilir ve idrar komplikasyonlarý önlenebilir.

MS’te mesane belirtileri hastalýða baðlý olarak omuriliðin tutulmasýndan kaynaklanýr.  Belirtileri arasýnda aþaðýdakileri sayabiliriz :
 
  *Yetiþememe : Tuvalete hýzla gitme ihtiyacý
  *Sýk idrar çýkma : Günde 5-6  kezden daha sýk tuvalete gitmek
  *Tereddütlülük : Ýdrarý baþlatmada zorluk.
  *Gece idrarý : Gece idrar ihtiyacý ile uyanmak
  *Kaçýrma : Ýdrarýn sýzmasý veya idrar kontrolünün kaybý
  *Yapamama : Her bir iþemede mesanenin tam olarak boþalamamasý

Mesane probleminizi çözmek için doktorunuzu bir kereden daha sýk görmeniz gerekir. Ürolojik bozukluklarda bir uzman önerilebilir. Sýk idrara çýktýðýnýzý fark ederseniz veya idrarý boþaltmada güçlük çekiyorsanýz vakit geçirmeden doktorunuza görünmelisiniz.

Aþýrý duyarlý bir mesaneyi yavaþlatabilecek veya tembel bir mesaneyi canlandýrabilecek ilaçlar vardýr. Birkez yardým için baþvurduktan sonra birçok kimsede hemen hiç uyumsuzluk olmaz. Doktorunuzu idrar alýþkanlýklarýnýz ve buna baðlý herhangi bir problem hakkýnda sürekli haberdar ediniz.

Bazý insanlar genellikle sýk idrara  çýkma , keskin koku ve idrar renginin deðiþmesi ile karakterize ve bazen karýn ve sýrt aðrýlarý ile ateþin de eklendiði idrar yolu enfeksiyonlarý geçirirler  MS’in varlýðý uygun ilaçlar kullanmaksýzýn idrar yollarýnýn kendi kendini  tedavisini iyice zorlaþtýrýr.  Bu nedenle kendi kendinizi tedavi etmeye uðraþmayýn. Ayrýca mesanedeki kalýntý idrarý olabildiðince çok boþaltmak için de yöntemler vardýr ve sýklýkla enfeksiyonun kaynaðý bu kalýntý idrardýr.  Doktorunuz veya bir baþka rehabilitasyon ekibi üyesi bu özel sorununuzla ilgili olarak yapabileceðiniz þeyleri size öðretecektir.

Bir dizi pratik uygulama da yapýlabilir. Eðer sýk iþeme veya kontrolün kaybý þeklinde problemleriniz varsa, dýþarý çýktýðýnýzda tiyatro, restoran ve maðazalar gibi halka açýk yerlerdeki tuvaletleri öðrenmelisiniz. Unutmayýn daima tuvalet arýyorsanýz, iyi mesane alýþkanlýklarýna kavuþmak için doktorunuzu arayarak yardým istemelisiniz.

Problemin bir kýsmý sývý alýmýný zamanlayarak çözülebilir. Ýdrara çýkmada sýklýk veya kontrol kaybý yaþayan bazý kimseler sývý alýmýný hemen tamamen keserler. Bu önerilmeyen bir yaklaþýmdýr ve ciddi sonuçlarý olabilir. Böbreklerin, atýk ürünleri atabilmek için günde iki litre kadar suya ihtiyaçlarý vardýr. Bunun için de sývý alýmýnýn planlanmasý gerekir. Dýþarý çýkarken ya da yatmaya giderken çok miktarda su içmeyiniz. Diðer taraftan toplam ayný miktarda sývý kolayca geniþ bir zamana daðýtýlabilir. Genel bilinç yerine geçecek hiçbir þey yoktur.

Ýnkontionans ( idrarý tutamama ) için makul fiyatlarla uygun giysiler, petler ve araçlar vardýr. Bunlar aslýnda kontrolün tam kaybýyla baþa çýkmada deðersiz olabilirler. Kimyacýlar veya týbbi cihaz firmalarýnda bulunurlar. Dükkandan dükkana fiyatlar çok deðiþebildiði için önce dolaþýp fiyat araþtýrmasý yapmak uygun olur.

Sizde olan her belirti mutlaka MS’e baðlý olmak zorunda deðildir. Erkeklerde prostat, ile ilgili sorunlar, kadýnlarda vajinal enfeksiyonlar olabilir.

En iyisi býrakýn doktorunuz nedenini araþtýrsýn. Bunlar çok utandýrýcý ve sosyal olarak tedirgin edici olabilir. Ama eninde sonunda tedaviye iyi yanýt verirler ve normal aktivitelerini sürdürebileceði bir düzeyde kontrol edilebilirler.


Konu Bal: Ynt: MESANE SORUNLARI HAKKINDA
Gnderen: cesi zerinde 10 Temmuz 2007 - 23:49:40
A-Plus degerli paylaþýmýn için teþekkürler ;) bende kortizon sonrasý idrar ile ilgili ufak tefek sorunlar oluo :(  1hafta içinde düzelio çok þükür  :D


Konu Bal: Ynt: MESANE SORUNLARI HAKKINDA
Gnderen: kivo zerinde 12 Temmuz 2007 - 11:57:03
bu hastalýðýn en iðrenç problemi. bendede var. sosyal aktivitelerim ona baðlý