Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
KÖK HÜCRE TEDVÝSÝNDE HASTADAN PARA ALINMAYACAK
10 Mays 2024 - 13:14:06 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: MS' li Hasta ve Hasta Yakýnlarý Ýle Ýletiþim Kurabilmek için Sitemize Üye olup , FORUM Bölümünü Kullanabilirsiniz...
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: KÖK HÜCRE TEDVÝSÝNDE HASTADAN PARA ALINMAYACAK  (Okunma Says 2668 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
ilhan
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 1
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 800


demir tava geldi kömür akýl baþa geldi ömür bitti


« : 16 ubat 2009 - 18:17:18 »

Hücresel Tedavi Derneði ve Saðlýk Bakanlýðý, Kök Hücre Bilimsel Araþtýrma Komisyonu Baþkaný Prof. Dr. Osman Ýlhan, deneysel amaçlý kök hücre tedavisinin bilimsel bir araþtýrma olduðunu, bu nedenle hastanýn herhangi bir ödeme yapmasýnýn söz konusu olmadýðýný, baþvurunun ise doktor tarafýndan yapýlmasý gerektiðini bildirdi. Kök hücre nakillerinde yüz güldüren araþtýrma sonuçlarý elde edildiðini aktaran Ýlhan, düzenlenecek bir kongre kapsamýnda gönüllü doktorlara kök hücre üretiminin öðretileceðini söyledi.

Saðlýk Bakanlýðý, 23 Aralýk 2008 tarihinde yayýnlanan Klinik Araþtýrmalar Yönetmeliði ile kök hücre naklinde büyük bir adým atarak, deneysel amaçlý kök hücre tedavisinin önünü açtý. Yönetmeliðe göre deneysel amaçlý kök hücre tedavisi için, ölümle sonuçlanacak bir hastalýkta bütün tedavi yöntemlerinin yapýldýðýnýn belgelenmesi, hastanýn mevcut kök hücre araþtýrmalarýnýn sona ermesini bekleyecek zamanýnýn olmamasý, doktorunun hastanýn kök hücre naklinden fayda göreceði inancýnda olmasý ve bu görüþlerin yayýnlar ile desteklenmesi gerekiyor. Bununla birlikte Saðlýk Bakanlýðý Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüðü bünyesindeki Kök Hücre Bilimsel Araþtýrma Komisyonu’na yapýlacak baþvurularda, hasta doktorunun yanýsýra, iki uzman hekimin daha imzasýnýn bulunmasý þartý var.

Hücresel Tedavi Derneði Baþkaný Prof. Dr. Osman Ýlhan, Cihan Haber Ajansý muhabirine yaptýðý açýklamada, geçmiþ yýllarda deneysel amaçlý kök hücre tedavisinin bir bilim grubunun çalýþmasý kapsamýnda, grubun seçtiði hastalar üzerinde uygulanabildiðini söyledi. Aralýk 2008’te yayýnlanan yönetmelik ile baþvurularýn hasta rýzasý alýnarak, doktoru tarafýndan ferdi olarak da yapýlabilir hale getirildiðine iþaret eden Prof. Dr. Ýlhan, "Baþvurularda yönetmelikte belirtilen þartlarýn yerine getirilmesi gerekiyor." dedi.

Prof. Dr. Ýlhan, bu kapsamda deneysel amaçlý kök hücre tedavisi için baþvurularýn hasta doktoru tarafýndan yapýlmasý gerektiðinin altýný çizdi. Yönetmeliðin çýkmasý ile birlikte Saðlýk Bakanlýðý’na baþvurularýn da gelmeye baþladýðýný aktaran Ýlhan, "Bunlardan bazýlarýna olumlu, bazýlarýna olumsuz yanýt veriliyor. Kök hücre tedavisi henüz araþtýrma aþamasýnda. Baþvurularda, kök hücre tedavisinin söz konusu hastalýkta etkin olup olmadýðýnýn daha önce yapýlan araþtýrmalarla ortaya konmuþ olmasý çok önemli. Bir çok hasta doktora baþvuruyor, biz de bazýlarýna ’þu andaki yayýnlar bu hastalýkta kök hücre tedavisinin etkin olduðunu göstermiyor’ diyerek ’uygun deðil’ yanýtýný veriyoruz. Amaç, hastaya zarar vermemek, faydalý olmak. Aksi davranýrsak ve tedavi baþarýsýz olursa... Ýnsanlarýn umutlarýný kýrmak gibi bir düþüncemiz olamaz." diye konuþtu.

Komisyonun her hasta için ferdi olarak karar verdiðini anlatan Ýlhan, "Örneðin bir hastalýk için deneysel amaçlý kök hücre tedavisine izin verdiysek, ikincisine de kesin olarak izin verilecek diye bir þey yok. Her hasta için ayrý karar veriliyor." ifadesini kullandý.

Kök hücre tedavisinin araþtýrma aþamasýnda olduðunun altýný çizen Ýlhan, "Baþvurunun kabul edilmesi halinde tedaviler deneme amaçlý olduðu için vatandaþýn elinin cebine gitmesine gerek yok. Zaten böyle bir þey yasak. Bilimsel bir araþtýrma olduðu için vatandaþýn herhangi bir ödeme yapmasý söz konusu deðil." uyarýsýnda bulundu.

Kök hücre tedavisinin pahalý olmadýðýný söyleyen Ýlhan, "Kanserli hastalarda yýllýk maliyeti 100 bin TL’yi bulan tedaviler var ve baþarýsý sýnýrlý. Bu iþlemin ise yaklaþýk maliyetinin 5-10 bin TL olduðu þeklinde görüþümüz var. Sorun etkinlik ve hastaya zararlý olmama konusunda. Hangi hastalara ne zaman, ne kadar doz, ne kadar süre uygulanacak, bütün bunlar araþtýrýlýyor." þeklinde konuþtu.

GÖNÜLLÜ DOKTORLARA KÖK HÜCRE ÜRETÝMÝ ÖÐRETÝLECEK

Kök hücre naklinin bazý kanser türlerinde, yaralarýn iyileþmesinde, radyasyona baðlý yanýklarýn tedavisinde, kalp krizinde, þeker hastalýðýnda, estetik sorunlarýn giderilmesinde, kýkýrdak üretiminde etkin olduðunu gösteren çalýþmalar bulunduðunu belirten Ýlhan; "Bunlar yüz güldüren sonuçlar ama, araþtýrmalar halen devam ediyor. Ayrýca, günümüzde kök hücreden tümör aþýsý üretilmesi çalýþmalarý da sürdürülüyor." dedi.

Ayný zamanda Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Týp Derneði Baþkaný olan Prof. Dr. Osman Ýlhan, dernek tarafýndan 5-8 Mart tarihlerinde Kapadokya’da ilk kez I. Ulusal Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Týp Kongresi’nin düzenleneceðini belirtti. Ýlhan, kongreye yurt dýþýndan da kök hücre nakilleri konusunda isim yapmýþ uzmanlarýný geleceðini kaydetti. Etkinlikler kapsamýnda 30 gönüllü doktora Kayseri Üniversitesi Týp Fakültesi Kök Hücre Labaratuarýnda ’kök hücre üretme’nin öðretileceðini açýklayan Ýlhan, söz konusu kiþilere sertifika da verileceðini anlattý. Ýlhan kongrede ’kök hücre nedir?’, ’kök hücre nasýl elde edilir’, ’kök hücre nasýl ayýklanýr’, ’kök hücre nasýl dondurulur’, ’kök hücre nasýl eritilir’, ’kök hücre nasýl çoðaltýlýr’ gibi alanlarda da 7-8 saatlik kurslarýn düzenleneceðini söyledi.

Saðlýk Bakanlýðý yetkililerini de bazý oturumlarýna katýlacaðý kongrede; ’Mitoloji ve Dinler Tarihi Açýsýndan Hücresel Tedavi’, ’Hücresel Tedavi ve Hukuk’, ’Hücresel Tedavi ve Felsefe’,’Kök Hücre Tedavisinde Türkiye’de Yasal Durum’ baþlýklarý da ele alýnacak.
Logged
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


17 Ocak 2021 - 08:41:27