Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
optik nörit
05 Mays 2024 - 05:41:50 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: Oyun Bölümümüze ilave edilen yeni oyunlarý oynayýp skorlarýnýzý kaydederek birbirlerinizle tatlý bir rekabet içine girebilirsiniz
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: optik nörit  (Okunma Says 3737 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
Under_Attack
Asil Üye
*****

Teþekkür Sayýsý 6
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 2278


WWW
« : 27 Ekim 2007 - 15:43:51 »



Optik Nörit:

1- Multiple Skleroz ile iliþkisi: Optik nörit olan kadýnlarýn %70’, erkeklerinde %35’i nörolojik semptomlar göstermektedir.MS olan vakalarýn % 70’ inde optik nörit geliþmektedir.Klinik olarak nörolojik semptom göstermeyen izole optik nörit bulunan vakalarýn % 70’inde MS benzeri MRI bulgularý bulunmaktadýr.Optik nörit bulunan hastalarda MS geliþme riskini ataðýn kýþýn baþlamasý, HLA DR 2 pozitifliði ve Uhthoff fenomeninin olmasý arttýrmaktadýr.

2- Hastalýðýn baþlangýcý: Ani monooküler görme kaybý olur. Göz çevresinde veya içinde göz hareketleriyle artan aðrý yada rahatsýzlýk olmasý sýk rastlanýlan bir bulgudur.Genelde bir-iki gün içerisinde geçecektir.

3- Belirtiler: 2/3 vakada optik disk normaldir. Buna retrobulber nöritis adý verilmektedir. Diðer vakalarda papillit bulunur.Diðer gözde daha evvelki ataklarý gösteren temporal solukluk bulunmaktadýr. Orta-aðýr derecede görme keskinliðinde azalma bulunmaktadýr. Renkli görmede ve kontrast duyarlýlýðýnda azalma hemen her vakada vardýr ve de görme keskinliðine göre daha ileri derecede kayýp bulunmaktadýr.

4- Görme alaný defektleri: Santral skotom tipik olarak görülen defekttir.

5- Klinik seyir: 1-2 hafta içerisinde 0.1-0.3 arasýna düþer görme keskinliði.Bazý olgular ise P-‘e kadar düþebilmektedir. 4-6 haftada semptomlar düzelecektir.

6- Prognoz: Atak sýrasýnda görme P- bile olsa %75 vakada görme 0.7’den, %85 vaka ise 0.5’ten daha iyiye çýkacaktýr. Ancak kontrast duyarlýlýðý, renkli görme, parlaklýk deðerlendirmesi anormal kalacaktýr. Tekrarlayan ataklar sonucunda optik atrofi geliþebilmektedir.

7- Tedavi: Görme kaybý hafifse tedavi gerektirmez.Ýlk haftanýn sonunda görme 0.5’ten daha düþükse tedavi düzelmeyi hýzlandýracaktýr. Tedavide iv metilprednizolon sodyum süksinat (1gr günde) 3 gün boyunca, takibende 1mg/kg oral prednizolon 11 gün boyunca kullanlýabilir. Tedavinin uzun süreli görme prognozu üzerinde etkisi yoktur
« Son Dzenleme: 27 Ekim 2007 - 16:02:29 Gnderen: A-Plus » Logged
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


08 Mays 2022 - 18:17:45