randy
Üye
Teþekkür Sayýsý 0
Offline
Cinsiyet:
Mesaj Says: 15
|
|
« : 15 Ocak 2008 - 15:06:00 » |
|
Aspartam ve multipl sklerozAslý Kurne1, Rana Karabudak2
Yapay tatlandýrýcý bir ajan olan aspartam 1966 yýlýnda ülser tedavisini geliþtirmek amacý ile yapýlan araþtýrmalar sýrasýnda James Schlatter tarafýndan keþfedilmiþtir. L-aspartik asit ve L-fenilalanin metil eterden oluþan bir dipeptiddir. 1974 yýlýnda yapay tatlandýrýcý ve koku verici ajan olarak kullanýmý “Food and Drug Administration (FDA)” tarafýndan onaylanmýþtýr. Onayýndan hemen sonra 6,000’in üzerinde ürün içinde pek çok ülkede milyonlarca insan tarafýndan tüketilmeye baþlanmýþtýr. Gýdalarýn “diyet-hafif-düþük kalorili” olarak tanýmlanmasý bu içerikleri nedeni iledir. Ancak kullanýma girmesinden itibaren pek çok tartýþmayý da beraberinde getirmiþtir. Özellikle çocuklarýn ve gebelik dönemindeki kadýnlarýn aspartam tüketmelerinin yol açabileceði sonuçlar yýllardýr tartýþýlmaktadýr. Alýnmakta olduðu miktar ve beraberinde kullanýlan diðer ajanlarýn da aspartama ait olabilecek zararlý etkileri belirleyebileceði belirtilmektedir. Aspartam ve metabolik içeriðine ait güvenlik çalýþmalarý hem hayvan modellerinde hem de saðlýklý infantlar, çocuklar, adölesanlar, eriþkinler, obez bireyler, diyabetikler, emziren anneler ve fenilketonüri tanýsý ile izlenen ve esansiyel bir aminoasit olan fenilalanini metabolize etme yeteneklerinde defekt olan bireylerde yapýlmýþtýr. Aspartama ait metabolik komponentler olan aspartat, fenilalanin ve metanolden kaynaklanabilecek toksisite kaygýlarý günümüzde tartýþýlmakta olup, bu konuda çok farklý görüþler bulunmaktadýr. Ajanýn FDA tarafýndan kabulünden sonra baþ aðrýsý, davraným ve biliþsel deðiþiklikler, duygu durum deðiþiklikleri ve duyarlý bireylerde allerjik reaksiyonlar gibi bazý yan etkiler bildirilmiþtir [1]. Aspartama ait zarar verici etkilerin kaynaðýnýn formaldehid oluþumuna katkýsý olabileceði de belirtilmektedir [2]. Son 20 yýl içinde Amerika Birleþik Devletleri baþta olmak üzere geliþmiþ ülkelerde beyin tümörü oranlarýnda artýþ bildirilmektedir. Bu artýþa neden olabilecek pek çok çevresel faktör araþtýrýlmaktadýr. Bu faktörler arasýnda aspartam da ele alýnmýþ ve mutajenik potansiyel taþýdýðý gösterilmiþtir. Aspartama ait kanserojenik potansiyeli araþtýran çalýþmalar devam etmektedir. Bu konuda bilim dünyasýnda da görüþ ayrýlýklarý bulunmaktadýr. Bazý yazarlar diyet ile alýnan ve sirkülasyonda bulunan aspartat miktarýnýn beyinde normalde nörotransmitter olarak kullanýlan ve asidik bir aminoasit olan aspartat miktarýný deðiþtirmediðini ve nöronal hasar ile beyin fonksiyonlarýndaki deðiþikliklerden sorumlu tutulamayacaðýný savunmaktadýrlar [3]. Son yýllarda medya ve internet aracýlýðý ile aspartam ve multipl skleroz geliþim riski arasýnda iliþki olduðuna ait pek çok bilgi bizlere ulaþmaktadýr. Ancak bu konu ile ilgili yapýlmýþ ve bilimsel nitelik taþýyan çalýþmalar bulunmamaktadýr. Bildirimler genellikle tekli vaka bildirimleri þeklindedir. Ýnternet kapsamýnda bu konuda farklý toplum/çevre örgütlerinin oluþturduklarý siteler bulunmaktadýr. Bildirilen yan etkilerin yaklaþýk üçte ikisi nörolojik belirtileri içermektedir. Diyet içinde bulunan aspartamýn ýsýsý artýþ gösterdiðinde metabolik asidoza yol açacak þekilde formaldehid ve sonrasýnda da formik asit oluþumu bildirilmiþ olup, bu durumda geliþebilecek metanol toksisitesinin multipl skleroz semptomlarýný taklit edebileceði öne sürülmektedir. Uzun süreli bu gýdalarý kullananlarda fibromiyalji, spazmlar, vurucu aðrýlar, bacaklarda uyuþma, baþ aðrýsý, baþ dönmesi, kulak çýnlamasý, anksiyete ataklarý, uyku düzeninde bozukluk, unutkanlýk, eklem aðrýlarý gibi þikayetler bildirilmekte olup, bu yakýnmalar pek çok nedenden kaynaklanabilir ve toplumda sýkça bulunan yakýnmalar arasýndadýr. Bu nedenle yeterli bilimsel veri elde edilene dek bu konuda kesin yorum yapmak zor olacaktýr ve yeni çalýþmalara ihtiyaç duyulmaktadýr.
|