KEFÝR VE MS HASTALIÐI ÝLÝÞKÝSÝ |
(1/1) |
eylul1: BÝ OKUYUN DERÝM: ;) MULTILE SKLEROSIS (MS)'IN MUHTEMEL NEDENLERI ARASINDA DA BAGIRSAK FLORASININ BOZULMUS OLMA IHTIMALI OLDUGUNDAN, BAGIRSAK FLORASINI ONARAN KEFIR HAKKINDA MS'LI ARKADASLAR ICIN BIR BILGIYI AKTARIYORUM. Prof Dr Ahmet Aydýnýn br araþtýrmasý bu... MS’IN MUHTEMEL NEDENLERI ARASINDA; BAGIRSAKLARDAN VUCUDA GECEN PARCALANMAMIS HAYVANSAL PROTEINLERIN (SAGLIKLI BIR VUCUTTA GECMEMESI GEREKMEKTEDIR) BAGISIKLIK SISTEMI TARAFINDAN DUSMAN OLARAK KABUL EDILMESI, ANCAK BUNUN BIR SONUCU OLARAK, ZAMAN ICINDE VUCUDUMUZDA BULUNAN VE HAYVANSAL PROTEINLERE BENZEYEN DOKULARIN DA BAGISIKLIK SISTEMI TARAFINDAN DUSMAN GIBI GORULMESI VE TAHRIP EDILMESI OLDUGU BELIRTILMEKTEDIR. UZAKDOGU’DA GOREV YAPARKEN, BIR TOPLANTIDA DEGISIK ULKEDEN 35 ASKERI ATASE ARKADASIMA; "UZAKDOGU’DA URETILMIS VE INSAN SAGLIGI ICIN EN FAYDALI OLAN DOGAL URUN NEDIR ? BU KONUDA BIR DUYMUSLUGUNUZ VARMIDIR ?" DIYE BIR SORU SORMUSTUM. UZAKDOGULU ASKERI ATASELERIN HEPSI BIRDEN BANA OM-X ISMINI TASIYAN DOGAL BIR HAPTAN SOZ ETMISLERDI. HEMEN JAPON ASKERI ATASESI ARKADASIMIN YARDIMIYLA JAPONYA’DAN GETIRMISTIM. BU HAP, 1991 YILINDA NEW YORK BILIM AKADEMISI TARAFINDAN "YILIN EN BASARILI BILIM ADAMI" ODULU VERILEN JAPON DR. LICHIROH OHIRA TARAFINDAN GELISTIRILMIS. … HAPIN KATALOGUNDA, KAPSULLERIN ICERISINDE VUCUT ICIN GEREKLI OLAN MUHTELIF TUR IYI (CANLI) BAKTERILERDEN 59 MILYON BULUNDUGU YAZIYORDU. OM-X HAPINI INTERNETTEN INCELEYEBILIRSINIZ. TURKLERIN GECMIS TARIHINDE KULLANILAN VE BU HAPIN YERINI TUTAN DOGAL URUN KEFIR DIR. IYI BAKTERILER BAGIRSAKTA COGALDIKCA, COK SIKI DOKUNMUS BIR SUZGEC GIBI FILITRE GOREVI OLUSTURMAKTA VE PROTEINLERIN VUCUDA GECMESINI ENGELLEMEKTEDIR. ONERI BAGIRSAK FLORASININ BOZULMUS OLDUGU DUSUNULEN MS’LI ARKADASLARIN UZUN SURELI KEFIR ICEREK BAGIRSAKLARINDA BULUNMASI GEREKEN 10 TRILYON CIVARINDAKI IYI BAKTERIYI TEKRAR YERINE KOYMALARI YARARLI OLABILIR. YETERINCE ANNE SUTU ALAMAMIS OLMAK, UZUN SURELI ANTIBIYOTIK KULLANIMI, RAFINE VE PASTORIZE URUNLER, DOGUM KONTROL HAPI VE CESITLI KIMYASALLAR IYI BAKTERILERIN OLMESINE VE BAGIRSAGIN DOGAL FLORASININ BOZULMASINA SEBEP OLABILMEKTEDIR. ORNEGIN; UZUN SURE DIS ILTIHABI ICIN ANTIBIYOTIK KULLANAN HANIMLARDA GENELLIKLE BIR SURE SONRA VAGINAL ILTIHAP BASLAR, NEDENI ANTIBIYOTIGIN VAGINAYI KORUYAN IYI BAKTERILERI DE OLDURMESIDIR. VUCUDUN TUM BOLGELERI (DERI DAHIL) IYI BAKTERILER TARAFINDAN KORUNMAKTADIR. KEFIR HAKKINDAKI CESITLI BILGILER, GOZ ATMANIZ ICIN MESAJIMIN SONUNDADIR. Kefir ve diðer probiyotiklerin insan saðlýðýndaki önemi Prof. Dr. Ahmet Aydýn (www.beslenme.bulteni.com) Probiyotik- Prebiyotik *Yeterli miktarda yenildiðinde insan ya da hayvan saðlýðýný olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir. *Baðýrsaktaki bazý mikroorganizmalarýn çoðalmasýný artýran ve/veya aktivitesini uyaran ve insan ya da hayvan saðlýðýný olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) prebiyotik denir Schrezenmeir J, de Vrese M. Probiotics, prebiotics, and synbiotics· approaching a definition. Am J Clinical Nutr 2001; 2; 361S-364S Probiyotiklerin tarihi *Kitab-ý Mukaddesin Farsça bir versiyonunda Hazreti Ibrahimin uzun yaþamasý(yüzlerce yýl!) fazla miktarda fermante süt ürünleri (yoðurt, süt, peynir vb) yemesine baðlanmýþtýr(Genesis, yaradýlýþ, tekvin´18:8) *MÖ 76 yýlýnda Roma tarihçisi Plinius ishal tedavisinde fermante süt ürünlerinin kullanýlmasýný salýk vermiþtir. Bottazzi V. Food and feed production with microorganisms. Biotechnology 1983;5:315¶63. Probiyotik- Metchnikoff *1912 Nobel Týp Ödülünü kazanan Rus bilim adamý Élie Metchnikoff bilim dünyasýnda probiyotiklerin kaþifi sayýlabilir. *Metchnikoff yoðurt, kefir ve peynir gibi süt ürünlerinde bulunan asit yapan mikroorganizmalarýn baðýrsaktaki hastalýk yapan mikroorganizmalarý nötralize ettiðini saptamýþtýr. *Metchnikoff Bulgaristan ve Kafkasya’da yaþayan insanlarýn ederek uzun ömürlü olmasý probiyotiklerden zengin gýdalarýn fazla tüketilmesiyle açýklamýþtýr. Metchnikoff E. The prolongation of life·optimistic studies. London: Heinemann, 1908 Probiyotikler= yararlý baðýrsak mikroplarý (bakteriler ve mantarlar) *Eriþkin bir insan baðýrsaðýnda 100 trilyon (1,5 kg) faydalý bakteri ve mantar bulunur. Bu rakam insan hücre sayýsýnýn 10 katý kadardýr. *Sayýlarý 400’ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal baðýrsak florasýný oluþtururlar. *Bu bakteriler ve mantarlar 300 m2 büyüklüðünde bir yüzey oluþturan baðýrsak sümüksü zarýný koruyucu bir tabaka þeklinde döþer. Probiyotiklerin görevleri I *Baðýþýklýk sistemini güçlendirmek *Yiyeceklerin hazmýný kalaylaþtýrmak. *Vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin vb) sentezini yapmak. *Baðýrsak duvarýný zararlý maddelerden korumak ve baðýrsak geçirgenliðini azaltmak. *Zararlý maddelerin (toksinler) kan dolaþýmýna geçmesini engellemek. Probiyotiklerin görevleri II *Besin allerjilerini ve ekzemayý önlemek *Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalýklarýn oluþumunu engellemek *Kanseri önlemek *Yaþlanmayý yavaþlatmak *Depresyonu hafifletmek Probiyotiklerin görevleri III *Otizm bulgularýný hafifletmek *Ishali önlemek ve tedavi etmek *Idrar yolu iltihaplarýný önlemek *Kabýzlýðý tedavi etmek *Böbrek taþlarýnýn (okzalat) oluþumunu azaltmak Sezaryen doðum-probiyotikler *Bebek doðum sýrasýnda vajenden gelen probiyotikler (laktobasiller ve bifidobakterler) ile karþýlaþýr. *Bebek anne sütü ile beslendikçe normal flora geliþir. *Sezaryen ile doðan bebekler dýþ ortamda bulunan mikroplar ile karþýlaþýr ve normal flora oluþamaz. *Doðum sonrasý ilk kolonize olan floradan saðlýklý floraya geçiþ uygun beslenme ortamý yaratýlsa bile oldukça zordur. FinaroS, Chierici P, Vigi V. Intestinal microflora in early infancy: composition and development. Acta Paediatr 2003; 441:48-51 Baðýrsak florasýnýn bozulmasýnýn sonuçlarý I *Normal baðýrsak florasýný bozarak zararlý bakterilerin ve mantarlarýn üremesine yol açarlar. *Probiyotiklerin baðýrsak mukozasý üzerinde oluþturduðu koruyucu tabakanýn ortadan kalkmasý baðýrsak geçirgenliðini artýrýr. Baðýrsak florasýnýn bozulmasýnýn sonuçlarý II *Yeteri kadar sindirilmemiþ yiyecek maddeleri ve nötralize edilmemiþ toksinler kan dolaþýmýna geçer. *Baðýþýklýk sistemi yeteri kadar sindirilmemiþ protein parçacýklarýna karþý aþýrý bir þekilde uyarýlýr. *Bu yabancý protein parçacýklarýnýn bazýlarý vücudun kendi proteinlerine çok benzer. *Baðýþýklýk sistemi aþýrý uyarýldýðý zaman kendinden olaný yabancýdan ayýramaz. Onu tahrip ederken kendinden olaný da tahrip eder. Bunlara oto immün (öz baðýþýklýk) hastalýklar denir. Karbohidrattan ve rafine gýdadan zengin diyet Aðýr metaller (Al, Hg, aþýlar) Toksinler (gýda, antibiyotik, çevresel atýklar) Baðýrsak epiteli hasarý (baðýrsak geçirgenliðinin artmasý, baðýrsak sekresyonlarýnýn azalmasý, sindirim bozukluklarý, baðýrsak florasýnýn bozulmasý, patojen bakteri, mantar, ve parazitlerin üremesi ) Yeteri kadar sindirilmemiþ gýdalarýn ya da uzaklaþtýrýlamamýþ toksinlerin ve kanserojen maddelerin kana geçmesi Otoimmün cevabýn artmasý, toksinlerin organlarda oluþturduðu hasarlar Otoimmün, enflamatuvar ya da dejeneratif hastalýklar Tedavisi ya da önlenmesinde probiyotiklerin kullanýldýðý çeþitli hastalýklar Probiyotikler-Ishal *Yapýlan çok sayýda çalýþma probiyotik yiyeceklerin ishal tedavisinde son derece baþarýlý olduðunu göstermiþtir. *Geleneksel halk týbbýnda ishalli kiþilere yoðurt verilmesi yaygýn bir uygulamadýr. *Probiyotikler virüs ishallerinde daha etkili olmakta, dizanteri þeklinde ishalleri fazla etkilememektedir. Antibiyotik ishali-Probiyotikler *Oral antibiyotik kullananlarýn yaklaþýk %20’sinde baðýrsak florasýnýn bozulmasýna baðlý olarak ishal geliþ-mektedir(Etkenler daha çok C. difficile ve K. oxytoca’dýr) *Probiyotikler antibiyotik ishallerinin önlenmesi ve tedavisinde oldukça baþarýlýdýrlar. Uyarýlgan (irritabl) baðýrsak sendromu-probiyotikler *Irritabl baðýrsak sendromu 6 ay-4 yaþ arasýndaki çocuklarda görülen günde 4-10 kez müküslü ve sulu ishal ile özellenen bir baðýrsak hareket bozukluðudur. *Probiyotikler irritabl baðýrsak sendromunda ishali azaltmaktadýr. Crohn hastalýðý- Ülseröz kolit -Probiyotikler *Crohn hastalýðý ve ülseratif kolitin temel nedeninin baðýrsakta saðlýklý mikroorganizma dengesinin hastalýk yapan mikroorganizma lehine bozulmasý sonucu geliþen bir reaksiyon olduðu düþünülmektedir. *Probiyotikler baðýrsakta saðlýklý mikroorganizma dengesini kurarak Crohn hastalýðý ve ülseröz kolit bulgularýný hafifletebilirler. Probiyotikler-yað ve protein sindirimi *Süt ürünlerinin içindeki probiyotikler baðýrsakta bulunan proteinlerin ve yaðlarýn sindirilmesini saðlarlar yani yiyeceklerin hazmýný kolaylaþtýrýrlar. *Proteinlerin en küçük birimlerine (amino asitler)kadar indirgenmesi (protein hidrolizi) alerjik olaylarýn oluþumunu azaltabilir. Probiyotikler-kanser *Yaygýn olarak kullanýlan bir probiyotik kaynaðý olan yoðurdun antikanserojenik (kanseri tedavi edici) etkilerinin olabileceði gösterilmiþtir. Meme kanseri-probiyotik *Göðüs kanseri kadýnda en çok görülen kanser çeþididir. *Çok güçlü deliller olmamasýna raðmen yoðurt ve kefir gibi fermante süt ürünlerinin kullanýlmasýnýn göðüs kanserini azalttýðýný çeþitli çalýþmalar ile gösterilmiþtir. Kalýn baðýrsak kanseri-probiyotik *Kalýn baðýrsak (kolon) kanseri geliþmiþ ülkelerde en çok görülen tümörler arasýnda ikinci ya da üçüncü sýradadýr. *Deneysel ve epidemiyoloik çalýþmalarýn birçoðu probiyotiklerin kolon kanserinden korunmada önemli bir rolü olduðunu göstermektedir. Kalýn baðýrsak kanseri-probiyotik *Epidemiyoloik çalýþmalarýn birçoðu probiyotiklerin kolon kanserinden korunmada önemli bir rolü olduðunu göstermektedir. *Bir bölüm çalýþmada ise böyle bir etki gösterilememiþtir. Probiyotiklerin kolon kanserini önleme mekanizmalarý *Mütasyon ve DNA hasarýnýn azalmasý *Kanser oluþumuna yataklýk eden enzimlerin (ß-glukuronidaz, nitroredüktaz, azoredüktaz) aktivitelerinin azalmasý *Kanser yapan maddelerin (mutajen) etkisizleþtirilmesi *Kýsa zincirli yað asitlerinin üretiminin artmasý ve asiditenin artmasý *Kanserli hücre intiharýnýn (apopitoz) hýzlanmasý Depresyon-probiyotik *Kefir hafif bir sinir yatýþtýrýcý ve depresyon azaltýcýdýr. *Kefir hafif bir gevþeme ve uyku hali verir. *Kefirin depresyonu azaltýcý etkisi triptofan, magnezyum ve kalsiyum içeriðinin yüksek olmasýna baðlanmaktadýr. *Benzer özellikler yoðurtta da mevcuttur. Probiyotikler-Idrar yolu hastalýklarý *Probiyotikler genital ve üriner sistem enfeksiyonlarýný azaltýrlar. Probiyotikler bu özelliklerini aþaðýdaki mekanizmalar ile saðlarlar; *a) Vajina pH’sýnýn düþürülmesi *b) Salgýladýklar H2O2 ve bakteriyosinlerin bakterileri etkisizleþtirmesi *c) Hastalýk yapan bakterilerin mukozaya yapýþmasýnýn engellenmesi (yarýþmalý inhibisyon). Alerji-probiyotikler *Probiyotikler inek sütü allerjisi, atopik ekzema ve diðer alerjik hastalýklarýn proflaksi (korunma) ve tedavisinde baþarý il kullanýlmaktadýr. Romatoid artrit-probiyotik *Floranýn bozularak baðýrsak geçirgenliðinde meydana gelen artýþýn sadece baðýrsakta deðil baðýrsak dýþý birçok organda da iltihabi hastalýklara yol açtýðý düþünülmektedir. *Yeni taný almýþ romatoid artritli hastalarýn baðýrsak florasýnýn normal olmadýðý saptanmýþtýr. *Probiyotiklerden zengin bir diyetin antiromatizmal ilaç ihtiyacýný azalttýðý, klinik bulgularý hafiflettiði gözlenmiþtir. Probiyotiklerin alerji önleyici özellikleri *Probiyotikler baðýrsaklardaki korruyucu mukoza bariyerini güçlendirler; böylece baðýrsak geçirgenliðini azaltarak allerjik maddelerin kana geçmesini engellerler. *Süt proteinleri tripsin ve pepsin enzimleri yerine probiyotik enzimleri ile parçalanýr. Bu nedenle mononükleer hücrelerden sitokin sentezini uyarmazlar. *Probiyotikler alfa 1-antitripsin ve tümör nekroze edici faktör düzeylerini düþürerek baðýrsaktaki iltihabý baskýlarlar. *Probiyotikler sekretuvar IgA antikor yapýmýný artýrarak mukoza baðýþýklýðýný artýrýrlar Otistik çocuklarda baðýrsak florasý *Otistik çocuklarýn çoðunda baðýrsak florasý bozulmuþtur. *Bu kiþilerde patojen bakteriler, mantarlar ve parazitler aþýrý þekilde ürer. *Bu patojen mikroorganizmalar yiyeceklerin sindirimini bozarlar ve çeþitli toksinlerin oluþmasýna yol açarlar. Okzalat taþý-probiyotik *Baðýrsaktan emilen okzalat oranýnýn artmasýnýn (>%5) üriner sistemde okzalat taþý oluþmasýnýn temel nedeni olarak düþünülmektedir. *Oxalobacter formigenes baðýrsakta bulunan okzalatý parçalayarak emilen miktarý azaltýrlar. *Probiyotik verilen taþlý hastalarda idrardan okzalat atýlýmýnýn azaldýðý gösterilmiþtir. Baðýsak florasýnýn bozulmasýnýn baþlýca nedenleri *Karbohidrattan zengin gýdalar *Rafine gýdalar *Çeþitli toksinler *Antibiyotikler *Sezaryen doðumlar Diyet ile normal baðýrsak florasý nasýl saðlanýr? *Un ve þekerden fakir, sebze, meyve, et ve yumurta gibi doðal gýdalardan zengin bir diyet baðýrsak florasýnýn koruyuculuðunu artýrýr. *Fermantasyon ürünleri (turþu, yoðurt, peynir, þarap, boza, sirke, tuzlama yiyecekler, bira mayasý) baðýrsak florasýnda bulunan probiyotikleri artýrýrlar. *Pastörizasyon gýdalardaki probiyotikleri büyük ölçüde tahrip eder!! *Probiyotikten en zengin gýdalar anne sütü, yoðurt ve Orta-Asya Türklerinin milli içeceði olan kefirdir. Süt ve yoðurt tüketirken dikkat edilecek noktalar *Mümkünse pastörize edilmemiþ, fakat temiz günlük mandra sütü tüketilmelidir. *Güveniyorsanýz (!) sokak sütçüsünden de süt alabilirsiniz. *Þehirdekiler için en iyi olabilecek seçenek günlük pastörize þiþe sütleridir. *Uzun ömürlü homojenize kutu sütlerini kesinlikle kullanmayýnýz. *Sadece ekþiyen ve/veya kesilen süt ve yoðurtlarý yiyiniz (bulursanýz!!!). Bulamazsanýz kendiniz yapýn hem daha ucuz hem de çok daha saðlýklýdýr |
muhammet kaya: ya neslihan oku oku bitmiyor ;D ben ce bakanlar bune dir böle ya diyip :( bakýp geçmislerdir tabi bu bir ihtimal ;D oku oku bitmiyor am faydalýdýr iþallah :( senyazdýysan faydalýdýr okadar ;D ;D |
Navigasyon |
Mesajlar |