Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/mslidost/public_html/forum/Sources/Load.php(225) : runtime-created function on line 3
Dayanýksýz tüketim malý
10 Mays 2024 - 11:43:14 *
Merhaba, Ziyareti. Ltfen giri yapn veya ye olun.

Kullanc adnz, parolanz ve aktif kalma sresini giriniz
Google
Duyurular: Güncel Ms Bilgilerine Doktorlarýmýzdan bölümünden ulaþabilirsiniz...
 
   Ana Sayfa   Yardm Oyun Ara Giri Yap Kayt  
Sayfa: [1]   Aa git
  Yazdr  
Gnderen Konu: Dayanýksýz tüketim malý  (Okunma Says 2897 defa)
0 ye ve 1 Ziyareti konuyu incelemekte.
randy
Üye
*

Teþekkür Sayýsý 0
Offline Offline

Cinsiyet: Bay
Mesaj Says: 15



« : 15 Ocak 2008 - 20:42:33 »

Prof. Dr. Ahmet Aydýn, sütün raf ömrünü uzatmak için yapýlan pastörizasyon ve UHT’nin bazý hastalýk yapan bakterileri ortadan kaldýrýrken, faydalý bakterileri de yok ettiðini söyledi. Sütün içindeki faydalý bakterilerin hastalýk yapmadýklarý gibi, birçok hastalýðý da önlediðini, sütün kesilmesini ve ekþimesini saðladýðýný ifade eden Aydýn, "Süt, çok faydalý bir içecekken pastörizasyon, UHT ve homojenizasyonla çok zararlý bir ürün haline geliyor." görüþünü dile getirdi.

Ahmet Aydýn, pastörizasyonun, sütün vitamin ve mineralle zenginleþmesini engellediðini, sindirim enzimlerini tahrip ettiðini ileri sürerek, "Tahrip olan ve sindirilmeyen protein parçacýklarý, baðýrsaktan kanýmýza geçiyor, vücut da bunlarý düþman olarak algýlýyor ve baðýþýklýk sistemini tahrip ediyor. Ýnsan vücudu tahrip oluyor ve alerjik hastalýklara, baðýþýklýk sistemi hastalýklarýna, romatizmal hastalýklara neden oluyor. Çocuklarda görülen kronik orta kulak iltihabýnýn altýnda da süt kullanýmý vardýr." diye konuþtu.

Homojenizasyon sýrasýnda uygulanan basýncýn süt proteinlerinin moleküler yapýsýný büyük ölçüde deðiþtirdiðini kaydeden Aydýn, molekül yapýsý deðiþmiþ proteinlerin immün sistemini aþýrý uyardýðýný ve çocuðun ileride diyabet, astým ve multiplskleroz gibi "otoimmün-kendi dokularýný tahrip edici" hastalýklara yakalanmasýna yol açtýðýný iddia etti. Prof. Dr. Aydýn, sütün iyi bir kalsiyum kaynaðý olmadýðýný savunarak, "Bizim gibi ülkelerde laktaz eksikliði çok fazladýr. Bu nedenle bizim gibi ülkeler yoðurdu bilir, yoðurt ihtiyaçtan doðmuþtur. Batý ülkeleri yoðurdu bilmez, çünkü onlar süt þekerine daha eðilimlidirler." dedi.

Aydýn, "Süt, saðlam kemiklere neden olur" yargýsýnýn da kýrýlmasý gerektiðini belirterek, sütün kemikleri saðlamlaþtýrmadýðýný, tahrip ettiðini savundu. Sütün kalsiyum miktarýnýn yüksek olduðunu; ama iyi emilebilmesi için yeterli kalsiyum-fosfor dengesini tutturamadýðýný ifade eden Aydýn, þöyle konuþtu:

"Çünkü kalsiyumun emilebilmesi için fosforla belli bir oraný tutturmasý gerekiyor. Maalesef sütte bire bir gibi oran vardýr ve kalsiyum, fosfor iyi emilmez. Ýyi emilmediði zaman da kana geçmez. En çok süt tüketen ülke ABD’dir, yýlda kiþi baþýna 130 litre süt tüketimi vardýr. Ve en çok da kemik kýrýklarý ve kemik erimesi burada görülür. Meksikalý ve siyahlar fazla süt tüketmezler, bunlarda kemik kýrýklarý son derece azdýr."

Dereotu ve rokada, sütten daha fazla kalsiyum bulunduðunu anlatan Ahmet Aydýn, "Kalsiyum pek çok yeþil yapraklýda var. Bunlar ayrýca bir yýðýn vitamin saðlýyor. Hele de bunlarý taze taze tüketirseniz. Emilim açýsýndan kalsiyum, fosfor oranlarý da çok iyi. Yeþil yapraklýlar kemiklerin kuvvetlenmesi için gerekli olan potasyum, magnezyum açýsýndan da zengin. Kemiklerin güçlü olmasý için yeþil yapraklýlarýn tüketilmesine önem verilmeli." dedi.

Sütü süt olarak deðil, süt ürünü olarak kullanmanýn daha doðru olacaðýný dile getiren Aydýn, þu önerilerde bulundu:

"Mümkünse günlük mandýra sütü tüketilmelidir. Sütü alýnan hayvanýn meralarda otlamasýna ve suni yem yememesine dikkat edilmeli. Temiz olduðuna güveniliyorsa, sokak sütçüsünden de süt alýnabilir. Þehirdeki en iyi seçenek, günlük pastörize þiþe sütleridir. Uzun ömürlü homojenize kutu sütlerini kesinlikle kullanmayýn. Sadece ekþiyen veya kesilen süt ve yoðurtlarý yiyiniz. Sütü süt olarak deðil, mayalanmýþ olarak yoðurt, kefir, peynir olarak kullanýn. Böyle olunca kaynatmaktan dolayý kaybedilen vitamin, mineral ve enzimlerin bir kýsmý geri kazanýlýr."

’Kutu sütü yerine þiþe sütü ya da güvenliyse sokak sütçüsünü tercih edin’

Türk gýda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren 23 ayrý sektörel derneðin bir araya gelerek oluþturduðu Türkiye Gýda ve Ýçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Baþkaný Þemsi Kopuz da sütün, ’’bileþimindeki protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminler açýsýndan dengeli beslenmede önemi tartýþýlmaz doðal bir gýda olduðunu’’ bildirdi. Topuz, pastörizasyon ve UHT iþleminin, ’’çið sütte bulunan ’patojen-hastalýk yapýcý’ mikroorganizmalardan kaynaklanacak muhtemel saðlýk risklerini ortadan kaldýrmak amacýyla, sütün besin deðerlerini en yüksek derecede koruyacak sýcaklýk ve sürede optimize edilmiþ ýsýl iþlemleri olduðunu’’ anlatarak, ’’UHT tekniði ile üretilen sütlere uygulanan bu ýsýl iþlemlerin aksine sokak sütlerine evde uygulanan geleneksel kaynatma iþleminde sütün içerisindeki mikroorganizmalar tam olarak yok edilemediði gibi sütün içerisindeki besin deðerleri de kayba uðramaktadýr.’’ dedi. Homojenizasyonun, ’’süt içerisinde bulunan yað damlacýklarýnýn sütün her tarafýna homojen bir þekilde daðýlmasýný saðlamak ve üst yüzeyde toplanmasýný engellemek’’ amacýyla uygulandýðýný kaydeden Topuz, homojenizasyon iþlemi ile süt yaðýnýn homojen daðýlýmýnýn saðlandýðýný, süt yað globüllerinin daha küçük parçalara bölünmesiyle süt yaðýnýn sindiriminin kolaylaþtýrýldýðýný bildirdi.
Logged
dadaylý
Ýlgili Üye
**

Teþekkür Sayýsý 2
Offline Offline

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Says: 132



« Yantla #1 : 15 Ocak 2008 - 23:52:42 »

evet bu konuda haklý olabilirler.çünkü hep merak etmiþimdir bu denli uzun vadede bu sütler nasýl rafta duruyýr diye.çünkü bende 19 aylýk kýzýma günlük süt veriyorum ama yazýný okuduktan sonra þiþe sütü vericem bundan emin ol.yalnýz þuda aklýma takýldý ben doðanýn içinde büyüdüm ve sütün en saf ve taze olaný içtim yani doðalýný ama yine ms olduk ya iþte sebebini bulana kadar herþey sabýkalý olacak.....paylaþýmýn için saðol
Logged
Sayfa: [1]   Yukar git
  Yazdr  
 
Gitmek istediiniz yer:  

eXTReMe Tracker
|Ana Sayfa| Sitemap | Ariv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss
MySQL ile Glendirildi PHP ile Glendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geerli! CSS Geerli!


11 Austos 2021 - 03:04:04